Eveniment/ Conferința de lansare a proiectului „Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara (Valea Jiului) 2014 – 2020”

La sediul Apa Serv Valea Jiului SA a avut loc, joi, Conferința de lansare a proiectului ”Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara (Valea Jiului) 2014 – 2020”. De asemenea, sa semnat încă un contract extrem de important pe termen lung pentru beneficiarii operatorului regional de apă din Valea Jiului, de proiectare și execuție lucrări la obiectivul de investiții ”REABILITARE CAPTARE, ADUCȚIUNE ȘI STAȚII DE TRATARE ÎN VALEA JIULUI” – Lot 1: VJ-CL-01 –”Reabilitare captarea Izvoru, a stației de tratare a apei Zănoaga și aducțiunea Polatiște.

La eveniment au luat parte reprezentanți ai Apa Serv Valea Jiului SA, ai firmei de consultanță de specialitate, ai Consiliului Județean Hunedoara – acționarul majoritar al Apa Serv, reprezentanții societăților care implementează proiectele de lucrări semnate până acum, Hidroconstrucția și Zona D, dar și Ministerului Fondurilor Europene.

Conferința de lansare a proiectului a avut două părți, prima fiind constituită de o informare cu privire la semnarea primelor două contracte de lucrări din cadrul proiectului complex derulat în Valea Jiului, iar în cea de a doua parte a fot semnat contractul de proiectare și execuție lucrări la obiectivul de investiții ”REABILITARE CAPTARE, ADUCȚIUNE ȘI STAȚII DE TRATARE ÎN VALEA JIULUI” – Lot 1: VJ-CL-01 –”Reabilitare captarea Izvoru, a stației de tratare a apei Zănoaga și aducțiunea Polatiște”.

Seria declarațiilor despre acest moment foarte important a fost deschisă de fostul director al Apa Serv Valea Jiului SA, Costel Avram, actualul administrator public al județului Hunedoara și reprezentantul Consiliului Județean Hunedoara la Apa Serv Valea Jiului SA.

Am ținut să fiu astăzi prezent aici pentru că nu puteam să fiu departe de Apa serv valea Jiului, de evenimentul de astăzi, fiindcă 6 ani de zile am fost aici și împreună cu echipa am făcut în așa fel ca Apa Serv Valea Jiului să fie primul operator din România care semnează contractul de finanțare pe POIM. Acum, în calitate de reprezentant al acționarului majoritar nu pot decât să mă bucur și să felicit toată echipa de la Apa Serv care a lucrat și a adus acestui operator faima în țară”, a declarat Costel Avram.

Reprezentantul CJ Hunedoara a ținut să-i felicite pe toți cei implicați în amplul proiect derulat cu fonduri europene.

Vreau să-i felicit pe toți cei care au făcut posibil ca acest proiect extrem de important pentru Valea Jiului, de la foștii colegi din echipa de management a operatorului de apă de la Petroșani, Monica Tarcea, Cristi Ionică, Florin Donisa și Roxana Benke, la cei din UIP, până la partenerii din Ministerul Fondurilor Europene, la consultanții de specialitate și terminând cu reprezentanții constructorilor desemnați în urma procedurilor de licitație. Împreună, pentru toți aceștia, urmează acum o etapă mult mai grea, cu provocarea punerii în execuție a proiectului. Vor fi alți câțiva ani dificili, cu multă muncă și cu multe greutăți, dar și cu satisfacția că la final, Apa Serv Valea Jiului poate deveni nu doar în ceea ce privește accesarea de fonduri europene, ci și în ceea ce privește calitatea serviciilor oferite oamenilor din Valea Jiului, un etalon al calității”, a spus Avram.

De asemenea, i-a mulțumit reprezentantului Ministerului Fondurilor Europene, Mircea Leschian, inclusiv pentru cum au colaborat pe proiectul derulat pe POS Mediu.

Contractul de lucrări semnat astăzi a fost prezentat de directorul Apa Serv Valea Jiului, Cristian Ionică.

Vreau să fac o scurtă prezentare a proiectului, ca să înțelegem cât de importante sunt cele două obiective pentru locuitorii Văii Jiului. Primul proiect, care îl vom semna astăzi, primul contract de lucrări reprezintă reabilitarea Stației Zănoaga, împreună cu captarea și stația de aducțiune. În decurs de 30 de ani, Stația Zănoaga nu a suferit niciun fel de reabilitare, lucru care ne-a făcut să privim cu mai mare atenție asupra ei, fiind o stație de importanță strategică până la urmă pentru tot sistemul de alimentare cu apă, întrucât din stația Zănoaga furnizăm apă atât pe partea de Est, cât și pe partea de Vest. De aceea, reabilitarea Stației Zănoaga nu reprezintă un simplu contract, ci practic sunt trei lucrări mari: reabilitarea captării Izvoru, reabilitarea aducțiunii pe o lungime de 3,7 km și reabilitarea în totalitate a stației de tratare Zănoaga. Practic, reabilitarea înseamnă modificarea întregului flux tehnologic. Având în vedere faptul că ne dorim în primul rând o continuitate a alimentării cu apă potabilă, precum și furnizării unei ape de calitate, a fost nevoie să implementăm noi tehnologii, care au fost implementate în cadrul stațiilor Valea de Pești și Jieț, care au fost reabilitate tot pe fonduri europene acum 4 ani. Stația Zănoaga va folosi ultimele tehnologii de tratare. Practic, întreaga stație va suferi modificări”, a explicat directorul Apa serv Valea Jiului SA, Cristian Ionică.

Acesta a precizat că vor fi înlocuiți 3,7 km de aducțiune, ceea ce le dă garanții că stația va putea funcționa în condiții de apă suficientă. Perioada de execuție a contractului este de 36 de luni, plus 36 de luni de urmărire în exploatare. Va fi implementat de Asocierea HIDROCONSTRUCTIA S.A. – S.C. ECO AQUA DESIGN S.R.L., în calitate de Antreprenor, valoarea contractului fiind de 25.078.615,76 lei fără TVA.

În urmă cu doar câteva zile, Apa Serv a semnat alte două contracte extrem de importante din acest program complex, respectiv ”Reabilitarea retelelor de apă și canalizare Petroșani Sud”, contract semnat între S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., în calitate de Beneficiar și S.C. Zona D S.R.L. în calitate de Antreprenor; și ”Reabilitarea retelelor de apă și canalizare Petroșani Nord”, contract semnat de asemenea între S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., în calitate de Beneficiar și S.C. Zona D S.R.L. în calitate de Antreprenor.

Sunt două contracte foarte importante. Cuprinde tot ce înseamnă lucrări de reabilitare pe apă și canal, la acest contract care are două loturi. Vom întâlni toate categoriile de lucrări, acest lucru însemnând subtraversări de drumuri, subtraversări de pâraie, stație de pompe, ceea ce ne va duce la reabilitarea a peste 20 de km de rețele de apă și undeva la 15 km de rețele de canalizare. Avem plăcerea să lucrăm cu cei de la Zona D. Lucrarea este la fel de sensibilă, să zic așa, pentru că dacă la primul proiect cumva se lucrează într-o stație, aici vom lucra în tot Petroșaniul”, a mai spus managerul Apa Serv Valea Jiului SA.

Oficialul Apa Serv a explicat că toate acestea nu ar fi putut fi posibile fără parteneriatul cu Ministerul Fondurilor Europene, finanțatorul programului de reabilitare.

Iar Mircea Leschian, cel care a fost de mai multe ori în zonă și a colaborat strâns cu reprezentanții operatorului de apă și canalizare din Valea Jiului, a felicitat echipa sudată de aici.

Sunt aici în calitate de principal partener al companiei Apa Serv. Pentru noi este foarte important ca aceste proiecte pe care le implementăm în regiunea de Vest să aducă beneficii pentru locuitori în primul rând Sunt chiar mândru și onorat că sunt aici pentru că Apa Serv este compania fanion din Regiunea de Vest în sectorul de apă și canal și cifrele și situația arată că este una dintre cele mai bune companii din România. Pe POS Mediu au terminat primii în România, cu probleme absolut minore, au absorbit aproape maxim de bani din ce se putea absorbi, sunt primii care au semnat contractul pe POIM și printre primii care semnează și contracte pe lucrări. Eu cred sincer că, pe lângă faptul că există aici expertiză, dedicare, există și oameni foarte buni. Eu cred că aceste proiecte sunt mai ales despre oameni, pentru că fără oameni bine pregătiți și fără parteneri de încredere nu se pot implementa aceste proiecte. Ați avut și un pic de noroc, că în zonă ați lucrat cu companii serioase”, a declarat Mircea Leschian, referindu-se atât la cei de la Apa Serv, cât și la antreprenori ori consultanții de specialitate.

Referitor la contractul semnat astăzi, obiectivele sunt: Proiectare și executie lucrări de reabilitare a construcțiilor și instalațiilor de captare și deznisipare de la Captarea Izvoru (captare cu capacitatea de 45 l/s); Proiectare și executie lucrări de înlocuire a conductei de aducțiune pe tronsonul Captare Polatiște (deznisipator) – Stație Tratare Zănoaga, aproximativ 3,7km; Proiectare și executie lucrări de reabilitare a Stației de tratare a apei Zănoaga (capacitate de tratare 150 l/s).

Proiectul „Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara (Valea Jiului) 2014 – 2020”, finanțat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, este implementat de S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., în calitate de beneficiar și presupune investiții majore în serviciile de alimentare cu apă și canalizare, prin execuția de lucrări de modernizare pe aria a șase localități din zona de operare a operatorului regional: municipiul Petroșani, municipiul Lupeni, municipiul Vulcan și orașele Aninoasa, Petrila şi Uricani, din județul Hunedoara, zona de dezvoltare regională Vest.

Contractul de finanţare nr. 57/19.05.2017, dintre S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A și Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și a Fondurilor Europene, are o valoare totală de 384.329.650,38 de lei, din care: valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene este de 275.186.442,38 de lei (85%), valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național este de 42.087.338,24 de lei (13%), iar valoarea cofinanțării eligibile din partea S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. este de 6.474.975,12 de lei (2%).

Carmen COSMAN – PREDA