Micuța Delia și frățiorii ei, luați din casa unde nimeni nu pare să fi observat dispariția fetiței timp de 4 zile!

795
Reprezentanții Direcției Generale de  Asistență Socială și Protecția  Copilului Hunedoara (DGASPC) i-au luat pe Delia Gabriela Dorobanțu, fetița de 7 ani dispărută de acasă în data de 1 noiembrie, dar și pe frățiorii acesteia, doi gemeni în vârstă de 4 ani. Bărbatul cu care fetița a stat timp de o săptămână riscă 10 ani de închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal. Surse apropiate anchetei spun că fetița îl numea ”Mircea”, și chiar ”tată”, după cum le-ar fi declarat bărbatul anchetatorilor. Până să fie găsiți de polițiști, bărbatul ar fi purtat-o pe fetiță prin Petrila, Petroșani și Vulcan și au dormit în beciuri și cămine părăsite.
Cei trei copii, Delia și frățiorii ei mai mici, au fost duși, joi în jurul prânzului, într-un centru din Deva al DGASPC Hunedoara și se încearcă un plasament de urgență în cazul lor.
Povestea micuței Delia este, până la urmă, ruptă din viață, cu un copil frumos, iubitor, inteligent și dornic de afecțiune. Un copil care ar merita o soartă mai bună. Așa este descrisă copila de 7 ani căutată de zeci de polițiști după ce a plecat la cerșit, în Cimitirul Central din Petroșani, în data de 1 noiembrie, de Ziua Morților, cu un bărbat de 44 de ani, un om al străzii. Un bărbat pe care familia îl cunoștea bine și cu care Delia a fost văzută în repetate rânduri. Un bărbat căruia, spun surse apropiate anchetei, fetița i-ar fi spus chiar ”tată”, după ce tatăl său adevărat plecase la Timișoara. De fapt,  în noaptea de miercuri spre joi copila a fost găsită alături de acest bărbat, într-un cămin dezafectat din Vulcan. Nu părea speriată, iar la un control medical efectuat la spitalul din Petroșani a reieșit că nu a fost victimizată.  Mai mult, tot drumul, după ce a fost luată de acasă, din familia care nu pare să fi considerat necesar să-i reclame absența timp de 4 zile, fetița ar fi întrebat tot timpul de ”Mircea”, bărbatul în cauză și ar fi povestit doar despre el.
Părinții micuților, ar putea acum să fie chiar decăzuți din drepturi față de cei trei copii.
Riscă 10 ani de închisoare!
Între timp, polițiștii continuă cercetările în ceea ce-l privește pe bărbatul cu care micuța Delia a plecat la cerșit, un bărbat cunoscut sub porecla de ”Sandokan”. Dosarul penal deschis imediat după ce s-a anunțat dispariția fetiței, este pentru ”lipsire de libertate în mod ilegal”, iar bărbatul riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat. A fost dus la audieri, iar anchetatorii au dispus o  o măsură în cazul acestuia. ”Începând cu ora 15.30, bărbatul de 44 de ani a fost reținut pentru 24 de ore pentru lipsire de libertate în mod ilegal”, au anunțat reprezentanții IPJ Hunedoara.
Teoretic, spun surse apropiate anchetei, acesta are domiciliul undeva în Vulcan, într-un loc unde nu mai stă de multă vreme. Locuiește în realitate pe străzi, cel mai adesea în căminul dezafectat unde a și fost găsit alături de copilă. Nu a considerat că a făcut ceva greșit când a luat-o pe fetiță cu el la Cimitir, de Ziua morților. Le-ar fi spus polițiștilor că fetița îi spune lui ”tată” și că el are grijă de ea, în măsura posibilităților. Nici nu era prima dată când plecau împreună, de regulă la cerșit, dar, din nefericire pentru el, sunt și circumstanțe agravante în ceea ce-l privește, legal vorbind, pentru că minora are numai 7 ani! Asta deși nu a răpit fetița și nici nu a ținut-o sechestrată în tot acest timp. Însă fetița nu are discernământ.
”Din primele verificări se pare că fetița nu a fost victimizată în vreun fel. Aceasta a fost transportată la Spitalul din Petroşani, pentru evaluarea stării de sănătate, medicii confirmând faptul că minora nu a fost agresată de bărbatul în vârstă de 44 de ani”, a precizat Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara.
Reamintim că Delia Gabriela Dorobanţu a plecat de la domiciliu în 1 noiembrie, împreună cu un om al străzii. Mama ei, care este bolnavă, şi bunica ei, ar fi lăsat-o cu bărbatului fără adăpost, împeună cu care copila mai fusese la cerşit.
Din 4 noiembrie, când tatăl natural fetei a reclamat telefonic la Poliție lipsa ei, zeci de polițiști au împânzit străzile din Petroșani și împrejurimile orașului în căutarea minorei. I-au publicat fotografia și semnalmentele, dar au apelat și la ajutorul localnicilor. Anchetatorii au refăcut și ”firul” evenimentelor. În zilele în care nu s-a mai întors acasă, a fost purtată de bărbatul fără adăpost prin Petrila, Petroșani și Vulcan, a dormit în beciuri și cămine părăsite, iar în ultimele trei zile s-a refugiat în imobilul abandonat.
Carmen COSMAN – PREDA