Petroșani – Bansko, 10 ani de înfrățire. Cum s-au inspirat reciproc cele două localități

S-au împlinit 10 ani de când localitățile Petroșani și Bansko (Bulgaria) s-au înfrățit, iar momentul a fost marcat, joi, la Primăria municipiului Petroșani. Dacă pentru noi Bansko este un exemplu de succes în turism, pentru bulgari noi suntem cei de la care învață despre domeniul sistemului medical de urgență. 

O delegație a orașului din Bulgaria, în frunte cu primarul urbei, Georgi Ivanov Ikonomov,  a fost prezentă joi la Petroșani, unde oaspeții au fost întâmpinați de primarul Tiberiu Iacob – Ridzi, consilieri locali și reprezentanți ai administrației publice locale sau ai altor instituții publice de interes.
”Anul acesta se împlinesc 10 ani de la momentul la care am semnat actul de înfrățire cu prietenii noștri din Bansko. Această întâlnire este prilejuită și de acest eveniment, de împlinrea a 10 ani de când suntem înfrățiți, dar și de faptul că suntem parteneri într-un proiect cu finanțare europeană. Îi mulțumesc domnului primar că, după 10 ani, ne reîntâlnim și, cu siguranță, în următorii 10 ani ne vom întâlni mai des. Cel puțin aceasta este dorința mea, a noastră ca administrație publică”, a precizat primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi, în fața asistenței.

De precizat că, deși dezvoltată din punct de vedere turistic, localitatea Bansko din Bulgaria – înfrățită cu municipiul Petroșani – a decis să învețe de la noi despre sistemul medical, mai ales cel de urgență, care este un model pentru partenerii bulgari. La acest aspect se referă și proiectul european la care făcea referire primarul Petroșaniului. Astfel, Municipiul Petroșani, prin Spitalul de Urgență, și Bansko sunt parteneri în proiectul denumit ”Transferul inovațiilor în domeniul sănătății” în cadrul ”Parteneriatelor  transnaționale și din zona danubiană, pentru ocuparea forței de muncă și creșterea economică”, proiect ce se apropie de final.
Tiberiu Iacob – Ridzi a precizat că, pe noi, pentru administrația publică și pentru municipiul Petroșani, înfrățirea cu Bansko a fost un câștig, mai ales prin prisma expemplului de succes constituit de modul în care partenerii bulgari au înțeles și au reușit să dezvolte turismul de iarnă, Bansko fiind unda dintre cele mai apreciate destinații din Europa la acest capitol. Un model pentru dezvoltarea domeniului schiabil din Parâng.
”Vă sunt recunoscător pentru ospitalitate. Vizita mea are o conotație sentimentală. Acum 10 ani am fost aici, în Petroșani, în calitate atunci de președinte al Consiliului Local. Eram proaspăt numit în această funcție și a fost prima vizită externă. Consider și eu că ar trebui să ne întâlnim mai des. Nici eu nu am mai fost aici de 10 ani.(…) Sunt recunoscător că suntem orașe înfrățite. V-am considerat și vă consider un partener foarte serios, am găsit sprijin și cooperare din partea dvs. la fiecare solicitare a noastră”, le-a spus primarul din Bansko autorităților din Petroșani.
Programul delegației din Bansko – Bulgaria la Petroșani mai cuprinde o vizită la Spitaul de Urgență din Petroșani, dar și la Detașamentul de Pompieri, dar va fi vizitat și orașul, respectiv zonele adiacente.
Carmen COSMAN – PREDA