Jaf în pădurile României/ 23.000 mc de lemn tăiați numai din Parcul Național Retezat și Defileul Jiului!

Ne dispar pădurile și în ciuda numeroaselor semnale autoritățile nu par dornice să miște niciun deget pentru a stopa fenomenul îngrijorător.  Activiștii de mediu de la Agent Green atrag atenția că România traversează una dintre cele mai grave crize de mediu înregistrate la nivelul Uniunii Europene, iar distrugerile și exploatările care se petrec în Parcurile Naționale și siturile Natura 2000, arii naturale teoretic protejate prin lege. Problemele au ajuns în atenția Uniunii Europene!
Potrivit datelor Agent Green, numai din Parcul Național Retezat s-au tăiat 15.000 mc de lemn, iar din Parcul Național Defileul Jiului încă 8.000 mc. În total, spun activiștii de mediu care luptă pentru stoparea jafului din pădurile noastre, totalul volumului estimat exploatat din parcurile naționale depășește 1,216 milioane mc.
”România traversează una dintre cele mai grave crize de mediu înregistrate la nivelul Uniunii Europene, iar distrugerile și exploatările care se petrec în Parcurile Naționale și siturile Natura 2000, arii naturale teoretic protejate prin lege, au ajuns săptămâna trecută în atenția oficialilor de la Bruxelles când Agent Green și EuroNatur au prezentat în premieră membrilor Parlamentului European și ai Comisiei Europene derapajele și abuzurile care sunt permise și încurajate de autoritățile din România”, se arată într-un comunicat al Agent Green.
În urma unor ample investigații, derulate în ultimii 2 ani, Agent Green, ONG care luptă pentru protejarea biodiversității, a publicat luni, în premieră, cifrele dezastrului ecologic, care se petrece cu concursul statului român. Astfel, în ultimii 5 ani România a pierdut prin exploatări la scară industrială echivalentul unei suprafețe de 3.600 de hectare de păduri seculare rasă complet de pe fața Pământului, adică suprafața acoperită de 7200 de terenuri de fotbal. Mai grav, spun sursele citate, pierderile în biodiversitate sunt imense si nu se pot măsura în bani, deși acest bogat patrimoniu se află sub protecția legislației europene și naționale.
”Din 2014 și până în prezent din Parcurile Naționale ale României au fost exploatate peste 1,2 milioane de metri cubi, cantitate de lemn care a fost încărcată și transportată de peste 60.000 de camioane, adică o coloană de camioane pline cu bușteni de la București până la Nădlac. (…) Investigațiile Agent Green au dezvăluit practicile ilegale: distrugerea albiilor râurilor de munte care au fost utilizate ilegal pentru transportarea buștenilor, exploatări ilegale în interiorul rezervațiilor sau a pădurilor virgine, încălcarea prevederilor planului de management a parcurilor, lipsa ordinelor de ministru pentru planurile de amenajament, distrugerea iremediabilă a unor situri de importanță europeana, tăieri de arbori fără documente legale, interpretarea abuzivă a unor articole de lege pentru a motiva exploatări în arii protejate”, se spune în comunicat
Prin exploatarea industrială a acestor arii naturale protejate și a pădurilor seculare, statul român ar fi obținut în ultimii 5 ani venituri de cel puțin 60 de milioane de euro, arată calculele activiștilor, care au precizat că  suma este rezultatul unui calcul care a luat ca reper cel mai ieftin sortiment de lemn pus pe piață – lemnul de foc – 50 de euro prețul unui metru cub. Veniturile reale ar putea însă să depășească  cifra de 100 de milioane de euro, bani care sunt obținuti prin exploatarea și vânzarea masei lemnoase, deoarece lemnul de calitate superioară este vândut la prețuri duble sau triple față de lemnul de foc. În același timp, ar fi investit în reconstrucția ecologică mai puțin de 15% din venituri, mai spus sursele citate.
Mesajul UE: ”Protejați Parcurile Naționale”!

“Dorința statului român de a exploata cât mai mult pădurile seculare nu este doar evidentă, aceasta este planificată. În ciuda numeroaselor solicitări venite din partea Agent Green, Regia Națională a Pădurilor Romsilva, companie de stat care administrează 12 din cele 13 parcuri naționale din România, a refuzat să pună la dispoziție date despre volumul de lemn tăiat și scos din parcurile naționale pe care le administrează, motivând că aceste informații sunt secrete, iar publicarea lor ar afecta activitatea companiei. Este un abuz fără precedent, în condițiile în care peste jumătate din suprafețele incluse în parcuri sunt proprietatea publică a statului român, iar administrarea lor este o chestiune de interes public. Prin metode jurnalistice investigative am reușit să obținem însă aceste date și le facem publice pentru a dezvălui masacrul care se petrece în aceste ultime oaze de sălbăticie”, a declarat Andrei Ciurcanu, Director de Investigații al Agent Green, care a adăugat că pădurile din parcurile naționale reprezintă doar 1% din teritoriul României, suprafețe care adăpostesc cea mai mare biodiversitate din Europa.
Oficialii europeni ne transmit să luptăm pentru protejarea pădurilor și  și-au exprimat șocul și îngrijorarea față de cele prezentate de ONG-urile de mediu. “Trebuie să recunosc că ceea ce am văzut este îngrijorător, este șocant și strigător la cer. Și dacă doar o mică parte din ceea ce am văzut este adevărat, atunci este un motiv de îngrijorare din partea Uniunii Europene. Vorbim despre un patrimoniu unic nu doar al României și al Europei, ci al întregii comunități internaționale. Mai ales că Munții Carpați  adăpostesc ultimele oaze de sălbăticie ale Europei” a susținut Directorul Capitalului Natural, Humberto Delgado Rosa, Directoratul pentru Mediu, Comisia Europeană.
“Mesajul meu către autoritățile din România este următorul: <<Protejați Parcurile Naționale, în caz contrar aveți toate șansele ca România să intre într-o procedură de infringement, pentru că nu respectați legislația europeană“ a adăugat la rândul său europarlamentarul Thomas Waitz, membru al Comisiilor pentru agricultură, pesticide și petiții din Parlamentul European și reprezentant al Partidului Verde din Austria.
De precizat că Agent Green a dat în judecată Guvernul României pentru păduri. Peste 30 de procese sunt deschise împotriva Ministerului Apelor și Pădurilor precum și a unor ocoale silvice de stat și private.
Carmen COSMAN – PREDA