Pensionarii îngheață în stradă pentru recalculări. Casa de Pensii spune că nu există un termen pentru emiterea deciziilor!

O mână de pensionari din minerit îngheață în stradă pentru a-și cere drepturile. Sunt reprezentanții Ligii Sindicatului Pensionarilor Minieri, care timp de trei zile pichetează, câte două ore, sediul Oficiului de Pensii din Petroșani, solicitând aplicarea Legii 221/ 2018, care ar trebui să anuleze inechitățile pensiilor din minerit și siderurgie.

O lege adoptată încă din această vară, dar care nu se aplică nici la ora actuală, deși se anunțate că recalculările vor începe de la 1 octombrie.

”Toate s-au scumpit. S-a scumpit curentul, s-au scumpit gazele, s-au scumpit medicamentele, hrana… Unde sunt banii noștri? De ce nu se respectă Legea 221 din 2018? Ni -a promis că pensiile se vor recalcula și nici până în ziua de astăzi nu s-au apucat de recalculare. Cum să nu ne pierdem răbdarea? Vin și la noi sărbătorile și unii dintre noi nu au ce pune pe masă”, au spus pensionarii din minerit, care nu înțeleg ce se întâmplă.

Au decis să picheteze timp de trei zile Oficiul de Pensii din Petroșani, în speranța că vor primi un răspuns la problema ridicată de ei.

Ce spune Casa de Pensii

În același timp, oficialii Casei Naționale de Pensii Publice spun că în textul legii nu există prevăzut un termen pentru emiterea deciziilor de recalculare, iar drepturile vor fi plătite retroactiv, de la 1 octombrie 2018. Dar asta numai după ce va fi emisă o decizie.

După cum este deja cunoscut, Legea nr.22112018 este prevăzută a se aplica într-un interval de 12 luni de la intrarea în vigoare, respectiv în perioada 01.10.2018 – 30.09.2019. Textul de lege nu impune o dată anume pentru emiterea deciziilor de recalculare, respectiv pentru plata noilor drepturi de pensie. Singurele dispoziții obligatorii se referi la: data de la care se acordă noile drepturi pentru toți beneficiarii acestei legi, respectiv 01 octombrie 2018, implicit plata drepturilor restante cuvenite de la această dată și până în luna în care are loc primirea cuantumului majorat; Menținerea cuantumului cel mai avantajos; Derularea procesului din oficiu, fără a fi depuse cereri de recalculare; Încheierea procesului de recalculare la data de 30 septembrie 2019”, susțin oficialii CNPP.

Aceștia invocă anumite motive de ordin tehnic pentru care nu s-a trecut încă la recalcularea pensiilor, respectiv necesitatea ”atribuirii Acordului – Cadru având ca obiect “Servicii de asistență tehnică, mentenanță corectivă și evolutivă pentru sistemul informatic integrat al Casei Naționale de Pensii Publice”, care are și o componentă de mentenanță evolutivă prin intermediul căreia se va crea și funcționalitatea necesară pentru implementarea prevederilor Legii nr. 221/2018”. Casa de Pensii susține că atribuirea contractului a fost îngreunată și de o contestație, soluționată abia în data de 5 noiembrie.

Circa 12.000 de oameni, mineri și siderurgiști, așteaptă recalcularea pensiilor după modificarea si completarea alin. 3, al art. 169 indice 1 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Aceastã modificare ar urma să se repare multele din inechitățile de care s-au lovit pânã acum pensionarii din minerit, siderurgie şi alte domenii, respectiv pentru cei care au fost încadraţi în grupele I si II de muncã, respectiv grupă specială, grupă deosebită.

Carmen COSMAN – PREDA