Fost consilier al ministrului Economiei, adus cu mandat la un proces în Petroșani

308

Constantin Jujan, fost director al Companiei Naționale a Huilei și Complexului Energetic Hunedoara, fost consilier al ministrului Economiei, ar putea fi adus cu mandat la un proces aflat pe rolul judecătoriei Petroșani. Jujan este acum director general al Societății Naționale a Sării!

Este vorba despre dosarul tragediei de la Mina Petrila, din iunie 2012, care nici până acum nu a trecut de judecata de fond. La ultimul termen, instanța a dispus aducerea cu mandat a martorilor propuși în această cauză în situația în care vor lipsi nejustificat de la următorul termen, programat pentru data de 8 ianuarie. Printre aceștia se află și Constantin Jujan.

”Amână judecarea cauzei și fixează un nou termen de judecată la data de 8 ianuarie 2019, ora 13:00, pentru când: – se vor cita martorii Rotaru Cristian, Ibănescu Ioan, Cioclea Doru şi Jujan Constantin, cu menţiunea „prezenţa necesară în faţa instanţei”, punându-li-se în vedere că în ipoteza în care nu se vor prezenta în mod nejustificat, se va emite mandat de aducere pe numele acestora, putându-se aplica şi amendă judiciară ; – pune în vedere martorului Nicolescu Cristian să se prezinte la următorul termen de judecată. ”, este decizia instanței.

În data de 18 iunie 2012, inginerul adjunct şef de sector Cătălin Şerban  şi minerul şef de brigadă Dănuţ Codreanu au fost grav răniţi în timpul unei operaţiuni de introducere de cenuşă de termocentrală pe un foraj într-o galerie aflată la o distanţă de 1,5 metri de frontul de lucru. În acel moment s-a produs o erupţie spontană de apă supraîncălzită din zona forajului, care i-a surprins şi accidentat grav pe cei doi angajaţi. După doar câteva zile, Dănuț Codreanu s-a stins pe un pat al Spitalului de Arși din București, unde a fost internat cu arsuri de gradele III şi IV pe 60 la sută din suprafaţa corpului. Avea doar 43 de ani, 24 de ani vechime în muncă la Mina Petrila, unde a lucrat încă de la angajare. În urma sa au rămas o soție și două fiice, care așteaptă încă răspunsuri la o mulțime de întrebări. Cele trei sunt părți civile în acest proces în care au fost trimise în judecată două persoane găsite responsabile de nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Este vorba de Ioan Dăbulean, fost inginer șef Sănătate și Securitate în Muncă de la Mina Petrila, respectiv Sergiu Viorel Crișan, fost inginer șef producție la EM Petrila. Potrivit informaţiilor, niciunul nu mai este acum angajat în sistem, cei doi disponibilizându-se din cadrul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiuliui, de care a aparținut ultima dată mina Petrila.

Ce au stabilit anchetatorii

După producerea cumplitului accident, inspectorii de muncă au stabilit că evenimentul a fost favorizat de încălcarea a cel puţin trei normative, iar vinovaţi ar fi cei care au stabilit programul de lucru din subteran.

„Cauzele, aşa cum rezultă şi din procesul verbal, sunt detensionarea vaporilor de apă supraîncălziţi, însoţiţi de gaze fierbinţi şi material mărunt, pe forajul existent şi prin fisurile din masivul de cărbune, fisuri produse atât de manifestarea presiunii miniere în zona de străpungere dintre lucrarea minieră menţionată şi galeria transversală 434 Vest, de apa introdusă sub presiune, cât şi de lucrările de puşcare efectuate în timpul avansării lucrării miniere. Este vorba despre o lucrare minieră care se îndrepta înspre o zonă în care a fost depistat un foc încă din 2008, o zonă cu probleme. Unitatea minieră a vrut să facă străpungerea acestei lucrări miniere, INSEMEX a emis un punct de vedere şi două dintre condiţiile invocate de INSEMEX au fost încălcate. Putem spune că nici o a treia nu era respectată, iar, ca urmare, CNH nu a aprobat să se facă străpungerea. INSEMEX a impus ca străpungerea să nu se facă până nu se finalizează exploatarea abatajului care era în funcţie şi fără ca la mina Petrila să fie adusă instalaţia de inertizare şi noi am găsit o altă condiţie încălcată. Trebuiau să se determine indicii de foc, cu 8 determinări, din care să rezulte că zona în care se îndrepta forajul era considerat stins. Nicio condiţie nu a fost respectată, CNH nu a avizat permisul de forare, dar străpungerea a fost aproape făcută. S-a puşcat chiar, a existat o divergenţă de păreri între topografie care a spus că nu mai sunt decât 3,54 metri, alţii susţineau că mai sunt 6 metri. Au mai avansat şi dat şi de o armătură veche, ceea ce conduce la concluzia că, de fapt străpungerea aproape fusese făcută în zona în care era cărbune, unde a apărut şi monoxid de carbon. Prin goluri s-a adus aer, zona s-a încălzit, apa a intrat în contact cu zona încălzită, atunci când s-a făcut înnămolirea şi asta a dus la refluxul ce a produs opărirea celor doi din front”, declarau în 2012 oficialii ITM.

Inspectorii de muncă au aplicat, la vremea respectivă, amenzi în valoare de 81.000 de lei pentru aceste încălcări grave ale normelor de securitate în muncă, iar dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani, care a continuat ancheta sub aspect infracțional.

Carmen COSMAN – PREDA