Sentință definitivă. CEH nu intră în insolvență!

Complexul Energetic Hunedoara nu intră în insolvență. Curtea de Apel Alba Iulia a respins apelul declarat de reprezentanții societății energetice hunedorene la sentința Tribunalului Hunedoara.

Asta înseamnă că CEH își va continua activitatea ca și până acum, dar problemele financiare grave vor urma abia după ce se va drumul la executările silite. Încă din 2016, Complexul Energetic Hunedoara (CEH) a obţinut în instanţă suspendarea executărilor silite cerute de creditorii societăţii până la judecarea cererii de intrare în insolvenţă. Suspendarea executării conturilor Complexului Energetic Hunedoara a rămas în vigoare până la o sentință definitivă privind insolvența, lucru care s-a întâmplat astăzi.

Reamintim că, la începutul lunii februarie a anului trecut,  judecătorul sindic de la Tribunalul Hunedoara a respins cererea de intrare în insolvență formulată de conducerea Complexului Energetic Hunedoara. Instanța  de fond a motivat sentința prin care a respins cererea Complexului Energetic Hunedoara de declarare a stării de insolvență arătând că CEH nu este în încetare de plăţi, deși au apreciat, în același timp, că la CEH ”este cert” că există datorii care depășesc cu mult valoarea prag stabilită pentru declararea insolvenței. Sentința a fost atacată de reprezentații companiei energetice hunedorene și astfel cauza a ajuns pe rolul Curții de Apel.

“A fost respinsă cererea noastră de intrare în insolvență. Deocamdată nu știm cum ne va afecta acest lucru, încă nu știm care vor fi consecințele, dar încercăm să gestionăm situația”, a declarat Samuel Dioane, directorul general al CEH.

În acest dosar au fost formulate mai multe cereri de intrevenție voluntară. Una a venit din partea Sindicatului Solidaritatea Hunedoara de la Termocentrala Mintia, reprezentat de Cristian Istoc. O a doua cerere a fost înaintată de Sindicatul ”Muntele”, reprezentativ la nivelul CEH, care a considerat că sunt diferite condițiile de la prima intrare în insolvență a societății și cele de acum și că o eventuală intrare în insolvență ar duce, din păcate, la falimentul companiei. A trecea cerere de intervenție vine din partea Sindicatului ”Noroc Bun”, reprezentat de Adrian Jurca, cel care s-a opus încă de la început cererii de intrare în insolvență a CEH. Și Sindicatul SE Paroșeni a formulat cerere de intervenție. Toate au fost respinse de Curtea de Apel Alba Iulia.

CEH a mai fost în insolvență. A ieșit printr-o decizie a instanței, nu pentru că s-ar fi redresat financiar.

Carmen COSMAN – PREDA