Activitatea de la Minele Lupeni și Lonea, închisă oficial. Cum scoate încă CEH cărbune de la cele două exploatări

Complexul Energetic Hunedoara continuă să scoată cărbune de la Minele Lupeni și Lonea, deși oficial activitatea extractivă a fost sistată la 31 decembrie. Huila ajunge la termocentralele Mintia și Paroșeni, iar mai apoi energia în sistemul energetic național. Oficialii CEH și cei din Energie spun însă că nu este vorba despre o continuare a activității, ci doar de epuizarea rezervei deschise, pentru punerea în siguranță a zăcământului.

Este invocat un studiu făcut de polonezii de la GIG, care, similar cu studiul INSEMEX, vorbește despre necesitatea epuizării rezervei deschise, astfel încât minele să nu se transforme în bombe cu ceas, din cauza huilei rămase neexploatate.

”Decizia luată este de închidere a activității la 31 decembrie 2018. Eu acum sunt chiar la Guvern. Sunt două lucruri distincte. Decizia de sistare a activității de producție este luată și se notifică ANRM în acest sens, iar scoaterea acelei rezerve deschise este altă abordare, generată de studiul efectuat de către polonezi, ca măsură de siguranță. Comisia Europeană a primit vinerea trecută studiul făcut de către GIG, prima parte”, a declarat Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Polonezii de la GIG vor finaliza studiul doar pe la sfârșitul lunii martie, dar concluzii preliminare ar indica faptul că trebuie pus în siguranță zăcământul. Iar acest lucru implică și niște huilă care ajunge la suprafață. Directorul CEH, Samuel Dioane, spune că nu se încalcă cu nimic prevederile Directivei 787 a Comisiei Europene în baza căreia sunt închise minele Lupeni și Lonea.

”Conform Deciziei 787 a Comisiei Europene, la data de 31 decembrie a încetat activitatea de producție la cele două sucursale. Nu mai scoatem cărbune pe activitatea de producție. Nici nu mai aveam cu cine să scoatem, pentru că au fost disponibilizările din luna decembrie. Acum se lucrează doar pe punerea în siguranță a zăcământului, de unde o să mai rezulte și cărbune. Noi nu comercializăm cărbunele, îl valorificăm. Noi vindem doar energie termică și electrică. Nu creăm dezechilibre în piața de cărbune. Se lucrează doar la punerea în siguranță, de unde rezultă și cărbune. Polonezii au spus clar că trebuie să extragem pentru punerea în siguranță. La finalizarea studiului de către firma GIG o să ne indice clar ce pași avem de făcut și atunci o să știm mai mult”, a spus Dioane.

Cei de la GIG Polonia sunt specialiștii care trebuie să realizeze un nou studiu, ca fiind experții independenți agreați de UE. Un studiu similar celui realizat de INSEMEX Petroșani, care a răspuns problemelor solicitate de Complexul Energetic Hunedoara, în calitate de autoritate contractantă, dar decidenții europeni au cerut și o părere independentă.

Ce spunea studiul INSEMEX

Închiderea imediată a minelor Lupeni și Lonea, respectiv fără epuizarea zăcământului aflat în exploatare, ar transforma cele două exploatări miniere în adevărate bombe cu ceas, atrag atenția specialiștii. Sunt concluziile care se desprind din studiul oficial realizat de specialiștii INSEMEX la solicitarea Complexului Energetic Hunedoara, document care a ajuns la Comisia Europeană, ca urmare a solicitării statului român de prelungire a activității celor două capacități miniere. Sunt motive de natură tehnică și geo-miniere deopotrivă care ar vorbi despre necesitatea prelungirii activității la cele două mine aflate pe program de închidere. Mine care, conform specialiștilor, se încadrează în categoria a II-a de risc în funcție de degajările de metan, respectiv categoria I-a din punct de vedere al degajărilor de CO2.
Pe de altă parte, studiul arată că huila din straturile exploatabile este inflamabilă, cu tendință de autoaprindere, ceea ce impune extragerea rezervei de cărbune, iar în condițiile unei inundări rapide a galeriilor, fără respectarea tehnologiei de închidere etapizată, în retragere, gazul metan poate migra facil și rapid în cantități mari spre suprafață, de asemenea cu pericol de autoaprindere.
Astfel, se subliniază că sucursalele miniere ca operatori minieri, titulari ai licențelor de concesiune pentru exploatare, trebuie să extragă toate rezervele deschise și pregătite, în scopul prevenirii efectelor distructive care pot să apară în urma unor posibile explozii datorate acumulărilor necontrolate de gaze, dar și al eliminării riscurilor de autoaprindere a cărbunelui. ”În caz contrar, efectele cauzate de neextragerea integrală sunt imprevizibile și pot surveni oricând, cu implicații greu de anticipat atât în ceea ce privește zăcământul, dar și legat de personalul muncitor”, au arătat specialiștii.
Ca să nu se transforme în bombe cu ceas, cele două mine ar trebui închise etapizat și, mai ales, prin epuizarea rezervelor deschise.
În studiu se subliniază că ar fi apărut elemente suplimentare față de programul de închidere stabilit anterior, elemente care conduc la necesitatea exploatărilor deschise și după anul 2018, până la finalizarea acestora.

Carmen COSMAN – PREDA