CEH, obligat să se descurce fără ajutorul de închidere pentru producție

526

Complexul Energetic Hunedoara este obligat să se descurce fără ajutorul de închidere pentru producția de cărbunele pentru minele Lupeni și Lonea chiar dacă la suprafață va mai fi adusă huilă. Oficialii CEH au anunțat că activitatea la cele două exploatări miniere Lonea și Lupeni  aflate în program de închidere conform Deciziei 2010/787/UE, aceasta va continua cu luarea în considerare a respectării prevederilor art. 3 din respectiva Decizie, și anume încetarea acordării ajutorului de închidere pentru producția de cărbune.

”În considerarea prevederilor art. 4 din aceeaşi Decizie, costurile care rezultă din activitatea de închidere și care nu sunt legate de producția curentă și sunt compatibile cu prevederile Deciziei 2010/787/UE și cu reglementările interne vor continua să fie susţinute din ajutor de stat. Trebuie precizat că în activitatea de închidere au apărut premise ce pun în discuție o eventuală insecuritate a zăcământului astfel încât au fost efectuate cercetări prealabile și implementate  măsuri de preîntâmpinare a oricăror categorii de riscuri. În acest sens, au fost elaborate studii de către specialiștii INSEMEX Petroșani și studii preliminare de către GLOWNY INSTYTUT GORNITCTWA Polonia care confirmă necesitatea extragerii rezervelor de cărbune pentru asigurarea zăcământului în scopul implementării corecte a programului de închidere la cele două exploatări miniere Lonea și Lupeni şi evitării oricăror riscuri potenţiale”, au explicat într-un comunicat de presă reprezentanții Biroului de Presă al CEH.

În acelaşi timp, spun sursele citate, activitatea de exploatare a cărbunelui la Exploatările Miniere Livezeni și Vulcan se desfășoară în condiții normale.

Carmen COSMAN – PREDA