JUSTIȚIE/ O nouă amânare în dosarul tragediei de la Mina Petrila, din 2012

684
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva

Dosarul tragediei de la Mina Petrila, din iunie 2012, a fost amânat din nou, la ultimul termen de judecată. Procesul va continua luna viitoare.

Sunt mai mulți martori care trebuie audiați, inclusiv fostul director al CNH, Constantin Jujan, dar acest lucru nu se va întâmpla mai repede de data de 12 februarie, când a fost stabilit un nou termen.

În data de 18 iunie 2012, inginerul adjunct şef de sector Cătălin Şerban  şi minerul şef de brigadă Dănuţ Codreanu au fost grav răniţi în timpul unei operaţiuni de introducere de cenuşă de termocentrală pe un foraj într-o galerie aflată la o distanţă de 1,5 metri de frontul de lucru. În acel moment s-a produs o erupţie spontană de apă supraîncălzită din zona forajului, care i-a surprins şi accidentat grav pe cei doi angajaţi. După doar câteva zile, Dănuț Codreanu s-a stins pe un pat al Spitalului de Arși din București, unde a fost internat cu arsuri de gradele III şi IV pe 60 la sută din suprafaţa corpului. Avea doar 43 de ani, 24 de ani vechime în muncă la Mina Petrila, unde a lucrat încă de la angajare. În urma sa au rămas o soție și două fiice, care așteaptă încă răspunsuri la o mulțime de întrebări. Cele trei sunt părți civile în acest proces în care au fost trimise în judecată două persoane găsite responsabile de nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Este vorba de Ioan Dăbulean, fost inginer șef Sănătate și Securitate în Muncă de la Mina Petrila, respectiv Sergiu Viorel Crișan, fost inginer șef producție la EM Petrila. Potrivit informaţiilor, niciunul nu mai este acum angajat în sistem, cei doi disponibilizându-se din cadrul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiuliui, de care a aparținut ultima dată mina Petrila.

După producerea cumplitului accident, inspectorii de muncă au stabilit că evenimentul a fost favorizat de încălcarea a cel puţin trei normative, iar vinovaţi ar fi cei care au stabilit programul de lucru din subteran.

Inspectorii de muncă au aplicat, la vremea respectivă, amenzi în valoare de 81.000 de lei pentru aceste încălcări grave ale normelor de securitate în muncă, iar dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani, care a continuat ancheta sub aspect infracțional. În noiembrie 2016 cauza a ajuns pe rolul Judecătoriei Petroșani, unde au fost până acum mai multe termene de judecată.

Carmen COSMAN – PREDA