Ninsorile abundente le dau de furcă drumarilor

129

În județul Hunedoara ninge pe arii extinse, încă de aseară, iar stratul de zăpadă depus este consistent. Pe toate drumurile județene, firmele de deszăpezire acționează cu utilajele din dotare și cu material antiderapant pentru a nu se crea blocaje în trafic.

Se circulă greu, în condiții de iarnă, iar pe alocuri zăpada este viscolită. Potrivit reprezentanților Dispeceratului Drumuri Județene, utilajele de deszăpezire care acționează în teren sunt monitorizate live, prin GPS.

Pe drumurile județene, împărțite pe cinci zone, intervin cu utilaje specifice și material antiderapant patru firme cu care Consiliul Județean Hunedoara are contract pentru deszăpezire. Există un Plan Operativ de intervenție aprobat prin Hotărâre de Consiliu Județean, iar intervențiile sunt structurate pe trei coduri de culori, în funcție de importanța drumului județean” au precizat sursele citate anterior.

Iată care era starea drumurilor județene vineri, la prânz:

Pe sectorul Orăștie, se intervine încă de dimineață pe DJ 705A Costești – Sarmizegetusa Regia. Din cauza cantității mari de zăpadă și a faptului că ninge continuu, la sit se poate ajunge doar cu mașina echipată corespunzător pentru iarnă (lanțuri) sau cu autoturisme 4×4.

La Dispeceratul Drumuri Județene au fost semnalate probleme în trafic pe următoarele drumuri județene:
– DJ 107A sectorul Rapolt – Geoagiu și 107B Bobâlna – Feredee (sesizări venite de la viceprimarul din comuna Rapolt și de la postul de Poliție din comuna Rapolt)
– DJ 707G Romos – Romoșel (sesizare venită de la un localnic)
– DJ 707L sector Pricaz – Folt (sesizare venită prin Dispeceratul 112)

DJ 707 Vața de Jos (sesizare venită de la viceprimarul comunei Vața de Jos).

”Un interes special este acordat deszăpezirii drumurilor care duc spre stațiunile montane din județ. Pentru că astăzi va începe afluxul spre stațiuni și duminică se încheie vacanța elevilor, este de așteptat ca traficul auto spre și dinspre Parâng, Straja și Râușor să se intensifice. Pentru ca deszăpezirea DJ 709F spre Parâng (zona telescaun) și DJ 686 Râușor (pe sectorul din interiorul stațiunii) să poată fi realizată rapid, conducerea Consiliului Județean Hunedoara a solicitat sprijinul Poliției Rutiere în vederea dirijării traficului. În aceste zone, șoferii sunt rugați să fie atenți unde își parchează mașinile pentru a nu împiedica accesul utilajelor de deszăpezire”, au precizat cei de la dispecerat.

Conform datelor furnizate Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de către Jandarmerie, situația operativă se prezenta astfel: în stațiunea Straja sunt 2000 de turiști, stratul de zăpadă măsoară 90 cm și ninge slab; în stațiunea Parâng – aproximativ 900 turiști, strat de zăpadă de 85 cm și ninge; în Pasul Vâlcan – aproximativ 100 de turiști, strat de zăpadă 70 cm, în zona Câmpu lui Neag – aproximativ 100 turiști, strat de zăpadă 50 cm, pe Valea Râului Mare – aprox. 100 turiști, strat de zăpadă de 50 cm, stațiunea Râușor – aprox. 150 turiști, strat zăpadă de 50 cm și ninge în continuare, în zona cabanelor și pensiunilor din zona Nucșoara (Retezat) – aprox. 50 de turiști, strat de zăpadă de 50 cm și ninge în continuare.

Carmen COSMAN – PREDA