Minerii de la Paroșeni încearcă să scoată din abatajul inundat complexul mecanizat de milioane de euro

219

La mina Paroșeni au început pregătirile pentru dezechiparea abatajului inundat încă din toamna anului 2017, după ce cărbunele s-a încălzit și exista pericolul aprinderii lui. Acolo se află și un complex mecanizat care la momentul punerii lui în funcțiune a costat milioane de euro.

Deocamdată lucrările sunt în faza de pregătire și se estimează că pe la jumătatea lunii februarie se va începe dezechiparea propriu – zisă. Se va monta o pompă care să tragă apa din abatajul respectiv.

”Trebuie să tragem apa, și, încet – încet, reabilitarea lucrărilor, să ajungem pe aliniamentul abatajului, ca mai apoi să facem culoarul de dezechipare și să scoatem afară tot echipamentul existent acolo: susținere mecanizată, transportorul cu raclete și combina. Asta se întâmplă în perioada următoare, facem pregătirile pentru dezechipare, mai bine – zis. Dezechiparea propriu – zisă cred că undeva pe la mijlocul lui februarie va începe”, a declarat Petre Drăgoescu, directorul tehnic al Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, de care aparține Mina Paroșeni.

Drăgoescu spune că, deși abatajul este inundat, echipamentele aflate acolo mai pot fi folosite, astfel că pot fi recuperate din zona unde acum nu mai este pericol.

Mai pot fi folosite. Mina tot timpul este udă, ele băltesc. Acum, într-adevăr motoarele trebuie uscate, dar nu sunt afectate bobinajele sau mai știu eu ce altceva. Nu este nicio problemă”, a explicat oficialul SNIMVJ. După ce abatajul va fi dezechipat, vor fi montate digurile definitive și echipele se vor retrage, continuându-se program de închidere al capacității extractive, așa cum a fost el notificat.

Zona respectivă a fost îndiguită încă din luna noiembrie 2017, după ce cărbunele s-a încălzit și exista pericolul aprinderii lui. Între timp, activitatea extractivă de la Mina Paroșeni s-a oprit definitiv, fiind demarată activitatea de închidere efectivă a unității extractive, în paralel cu recuperarea din subteran a tuturor utilajelor sau echipamentelor, conform procedurilor.

Retehnologizarea Exploatării Miniere Paroșeni a costat aproximativ opt milioane de dolari și a fost cuprinsă în cadrul programului extern realizat cu implicarea corporației japoneze ITOCHU.

Complexul mecanizat a fost pus în funcțiune în 2004 și, la vremea respectivă, s-a considerat că activitatea extractivă a EM Paroșeni va fi revitalizată. Din păcate, acum vorbim despre închiderea definitivă a Minei Paroșeni.

Carmen COSMAN – PREDA