Frații Gărdean au atacat sentința care i-a scăpat de răspunderea penală în dosarul de dare de mită!

Frații – afaceriști Adrian și Miron Gărdean au formulat apel la sentința prin care au scăpat de răspunderea penală pentru dare de mită în dosarul disjuns din celebra cauză ”Gala Bute”, în care fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, a fost condamnată.

Judecătorii de la Tribunalul Hunedoara, care au judecat cauza pe fond, au constatat că faptele s-au prescris, judecând dosarul după Codul Penal din 1969, respectiv legea penală mai favorabilă, așa cum spun prevederile legale în vigoare. Nu este o disculpare, ci o constatare a prescrierii faptelor pentru care cei doi frați, Adrian și Miron Gărdean, au fost trimiși în judecată în dosarul instrumentat de DNA, care îi scapă însă de răspunderea penală. În același timp, însă, magistrații hunedoreni au respins cererea celor doi privind restituirea sumei de 695.367,05 lei, confiscată printr-o decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Adrian și Miron Gărdean au atacat sentința cu apel și același lucru l-au fcut și procurorii, astfel că dosarul va f soluționat definitiv de Curtea de Apel Alba Iulia.

Dosarul a fost instrumentat de DNA, iar anchetatorii spun că aproape 700.000 de lei ar fi dat mită Adrian Gărdean și fratele lui, Miron Gărdean, pentru lucrări de la Ministerul Dezvoltării Regionale  și Turismului din cadrul Programului ”Schi în România”.

Lucrarea penală a ajuns pe rolul Tribunalului Hunedoara în urmă cu un an, în 28 decembrie 2017, fiind practic un dosar disjuns din celebra cauză cunoscută sub numele ”Gala Bute”, în care fostul ministru Elena Udrea și mai mulți colaboratori de ai ei au fost trimiși în judecată și condamnați, iar Adrian Gărdean a  fost considerat unul dintre principalii denunțători.

Ce reprezenta mita de 700.000 de lei

Procurorii anticorupție spun că aproape 700.000 de lei ar fi dat mită Adrian Gărdean și fratele lui, Miron Gărdean, pentru lucrări de la Ministerul Dezvoltării Regionale  și Turismului din cadrul Programului ”Schi în România”. Suma reprezenta 10% din valoarea plăților efectuate de minister către firma celor doi, Termogaz Company Hațeg.

Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA, în cursul anului 2010, inculpații Gărdean Adrian și Gărdean Miron Dorel au promis și transmis foloase materiale ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului de la acea dată, Elena Gabriela Udrea, pentru a asigura finanţarea la timp a unor contracte de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. cu mai multe unităţi administrativ teritoriale în cadrul programului „Schi pentru România”.

”Transmiterea foloaselor s-a realizat în mod indirect, prin intermediul lui Lungu Ştefan, consilierul personal al ministrului, în baza unei înțelegeri încheiate în cursul anului 2010 de către Gărdean Adrian și Lungu Ștefan, la care a achiesat ulterior și Gărdean Miron Dorel.

Ca urmare acestei înțelegeri, la datele de 24 august 2010 şi 20 decembrie 2010, cei doi inculpați au dispus transferul unor foloase în valoare totală de 695.367,06 lei, prin intermediul unor plăți, către o societate controlată de Lungu Ștefan, care a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company şi furnizorii obişnuiţi ai acesteia”, au precizat reprezentanții DNA.

Procurorii anticorupție au stabilit că suma plătită cu titlul de foloase necuvenite reprezintă  10% din valoarea plăţilor efectuate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului către unitățile administrativ teritoriale Cavnic şi  Borsec, în contul lucrărilor realizate de S.C. Termogaz Company S.A.

Carmen COSMAN – PREDA