Cât costă analiza de risc la CEH. Aproape 100.000 de euro pentru studiul făcut de polonezii de al GIG!

Aproape 452.000 de lei, respectiv 100.000 de euro, costă studiul făcut de polonezii de la GIG Polonia care să reliefeze pericolul închiderii minelor Lupeni și Lonea fără epuizarea rezervelor neexploatate. Un studiu cerut de Comisia Europeană, dar achitat de Complexul Energetic Hunedoara, care se confruntă oricum cu grave probleme financiare.

De precizat că un studiu similar a fost realizat de INSEMEX Petroșani, însă cei de la Uniunea Europeană ar dori să aibă și un punct de vedere al unui expert independent de țara noastră, pentru a înlătura orice posibil dubiu. Iar studiul făcut de polonezii de la GIG, care nu este încă finalizat, vorbește, la fel ca și cel realizat de INSEMEX, despre necesitatea epuizării rezervei deschise, astfel încât minele să nu se transforme în bombe cu ceas, din cauza huilei rămase neexploatate.

Pentru a-i aduce pe polonezi în subteranele minelor Lupeni și Lonea, oficialii Complexului Energetic Hunedoara au fost nevoiți să aloce 97.000 de euro. Aceasta este suma negociată cu cei de GLOWNY INSTYTUT GORNICTWA (GIG) în vederea atribuirii contractului de ”servicii întocmire studiu de cercetare cu titulatura „EVALUAREA RISCULUI DE AUTO-APRINDERE A CĂRBUNELUI, AMPLOAREA RISCULUI, FACTORII DETERMINANȚI AI ACESTUIA ȘI MĂSURILE NECESARE ÎN VEDEREA ÎNCHIDERII ÎN SIGURANȚĂ A SUCURSALELOR MINIERE LONEA ȘI LUPENI DIN CADRUL CEH-SA”.

Întocmirea acestui studiu de cercetare este necesară pentru stabilirea riscurilor de autoaprindere al rezervelor neexploatate în perimetrele miniere Lupeni și Lonea, fapt menționat în Referatul de necesitate și oportunitate din 29.11.2018 întocmit de Direcția Minieră”, au motivat oficialii CEH.

Polonezii de la GIG vor finaliza studiul doar pe la sfârșitul lunii martie, dar concluzii preliminare ar indica faptul că trebuie pus în siguranță zăcământul. Iar acest lucru implică și niște huilă care ajunge la suprafață și mai apoi la termocentralele Mintia și Paroșeni.

Carmen COSMAN – PREDA