Pentru a doua oară la maratonul Arctic Ultra, Avram Iancu se pregătește într-un mod inedit!

Avram Iancu a început o campanie inedită de antrenament pentru a participa și anul acesta la Ultramarathon 6633 Arctic Ultra. Va alerga de la Petroșani la Constanța și va dormi doar afară, în sacul de dormit!

Cunoscutul sportiv Avram Iancu a anunțat că în această iarnă se va întoarce la 6633 Arctic Ultra, la maratonul la care temperaturile pot ajunge până la -50 de grade C. Până atunci, însă, a pornit într-o nouă provocare neobișnuită.

Voi alerga pe fluviile înghețate din nordul îndepărtat al Canadei, în Yukon, ce se scurg dincolo de Cercul Polar către Oceanul Artic. Dar până atunci voi alerga aproximativ 620km (cât e distanța concursului) de la Petroșani la Constanța! Din locul natal și până la Marea noastră cea Neagră pe care am înotat-o anul trecut, de la Sulina la Istanbul (680 km) cucerind în mod pașnic vechiul Constantinopol. Voi trage dupa mine, în sanie, 30 de kilograme cu cele trebuincioase. Îmi autoimpun să ajung la Constanța în limita celor 9 zile cât e limita la 6633. Voi dormi numai afară în sacul de dormit”, a anunțat Avram Iancu, sportivul – bibliotecar din Petroșani care a demonstrat că barierele, limitele sunt doar cele de natură psihică

Startul s-a dat din fața Primăriei din Petroșani, iar Iancu va străbate, la picior, mai mult de jumătate din țară. Autostrăzile sunt excelente dar parcă, aidoma lumii virtuale, ne îndepărtează de lumea reală. Voi merge pe vechile drumuri dintre Pitești și București și apoi între București și Constanța, luând pulsul arterelor neexplorate, încă, și cunoscând compatrioți”, a mai precizat acesta.

Incursiunea spre Marea Neagră va putea fi urmărită în permanență, prin livetraker, pe pagina de Facebook Avram Iancu.

Avram Iancu a participat și anul trecut la acest maraton înghețat, dar a fost nevoit să abandoneze din cauza unei dureri cumplite în gambă. Se afla pe locul 3 în momentul întreruperii competiției, între CP1 si CP2.

De profesie bibliotecar, Avram Iancu a devenit cunoscut după ce a reușit performanța de a traversa înot, fără costum de protecție, Canalul Mânecii. De asemenea, a participat la mai multe competiții extreme și a traversat înot Dunărea de la izvoare la vărsare

Anul trecut, Avram Iancu a parcurs pe Marea Neagră traseul de 680 km dintre Sulina şi Istanbul în 60 de zile, din care 50 de zile le-a petrecut efectiv în apă. A înotat zilnic, fără costum de neopren şi fără labe de înot, între 13,8 şi 15 kilometri, la o temperatură a apei de numai 15-16 grade Celsius.

Pentru meritele sale incontestabile, în luna decembrie Lui Avram Iancu i-a fost conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler de către Președintele României.

Carmen COSMAN – PREDA