Neînțelegeri. Cum poate o sanie să bage zâzanie între doi apreciați sportivi

Foto: Cronica Vaii Jiului

O sanie specială, de concurs, a creat neînțelegeri între doi apreciați sportivi. Este vorba despre Avram Iancu, cel care a devenit cunoscut după ce a traversat înot, fără costum de neopren, Canalul Mânecii, și Levente Polgar, ultramaratonistul rămas fără o mână de la vârsta de 6 ani, primul sportiv cu handicap acceptat, anul trecut, la “6633 Arctic Ultra”.

Avram Iancu a împrumutat sania de la Levente Polgar, pentru ediția din acest an a ultramaratonului de la Cercul Polar, dar a plecat cu ea și în antrenamentul inedit pe care a anunțat că îl face, respectiv să parcurgă pe jos, în marș forțat, traseul de la Petroșani la Constanța. Sunt 620 de kilometri, adică distanța pe care trebuie să o parcurgă și la Arctic Ultra. Și-a luat cu el și sania de concurs, în care a depozitat cele necesare pe traseu, dar marți seara a rămas fără ea. Proprietarul a venit cu o mașină și i-a luat-o înapoi, iar lucrurile i-au fost descărcate pe marginea drumului.

Un gest care l-a deranjat extrem de tare pe bibliotecarul – sportiv din Petroșani și care a generat o reacție dură pe pagina sa de Facebook.

”Un “om” care se dovedește că este un câine și nu un om a venit și mi-a luat sania pe care mi-a împrumut-o pentru 6633. Motivul? Pentru că de ce am plecat spre Constanța? Că el nu mi-a dat-o pentru CONSTANȚA. Levi! Am o întrebare: tu înainte să pleci la 6633 nu te.ai antrenat deloc pe drumurile României? Ți-am cerut sania cu o lună de zile înainte nu că s-o țin bibelou. Nu știu ce te-a supărat așa de tare că am plecat spre Constanța. Din moment ce mi-ai împrumutat-o este a mea până la predare și nu trebuie să dau nimănui raportul dacă mă antrenez în jurul casei, orașului, județului sau la Marea Neagră. Și dacă ți-aș fi greșit cu ceva…. a lua sania unui om care este în plină acțiune te descalifică atât că sportiv dar mai ales ca om. Află domnule Levente că incursiunea mea spre Marea Neagră va continuă! Pe mine nu mă oprește decât Dumnezeu! Dar dacă am binecuvântarea lui nu mă poți tu opri prin actele tale josnice. Am sponsori super tari și o sanie este o nimica toată . Dar eu sunt un om econom”, a scris Avram Iancu pe Facebook.

Pe de altă parte, Levente Polgar spune că înainte de a veni să își ia sania înapoi i-a trimis un mesaj sportivului din Petroșani, dar acesta nu l-a luat în serios. Polgar spune că cel mai tare l-a durut că a aflat de pe Facebook despre ceea ce face Avram Iancu și nu i-a spus direct.

El a încălcat înțelegerea. Mi-a cerut sania pentru 6633 Arctic Ultra nu și pentru o incursiune până în Constanța. M-a durut să aflu de pe Facebook. Cinstit era să mă fi sunat și să îmi fi spus. Dar, cum a spus chiar el: un bun împrumutat este ca și al meu, sau ceva de genul. Este un super-sportiv și îl apreciez și ca om, dar acest gest a fost unul ”neortodox”. Cred că ambii avem o parte din vină, nimeni nu e ”fata mare”. Dumnezeu vede și judecă. Din punctul meu de vedere, corect ar fi fost să îmi spus el. Așa mă așteptam. Eu i-am dat un bun pentru competiție, nu să se supra-antreneze. I-am trimis un mesaj, dar nu l-a luat de bun”, ne-a declarat Levente Polgar, care a precizat din start că nu vrea să îl denigreze în niciun fel pe sportivul petroșănean.

Originar din Aiud, jud. Alba, ultramaratonistul Levente Polgar, care a rămas fără o mână de la vârsta de şase ani, este primul sportiv cu handicap acceptat la “6633 Arctic Ultra”, ultramaratonul de la Cercul Polar, considerat cel mai dur din lume. Polgar este și voluntar Invictus.

Carmen COSMAN – PREDA