Cum a ajuns ”Crăișorul Munților” în centrul scandalului saniei de concurs împrumutate și luate înapoi

*Problema saniei capătă accente etnice după ce Avram Iancu s-a înfuriat pe colegul maghiar Levente Polgar: ”Ai mai înjunghiat o dată pe la spate. Pe Avram Iancu!”

 

Scandalul saniei speciale de concurs împrumutată de Avram Iancu, bibliotecarul – sportiv din Petroșani, de la ultramaratonistul Levente Polgar, primul sportiv cu handicap acceptat la “6633 Arctic Ultra”, capata nedorite și grave accente etnice.

Foto: Cronica Vaii Jiului

Asta după ce, înfuriat la culme că Polgar i-a luat înapoi sania pe care i-o împrumutase pentru a participa la ultramaratonul de la Cercul Polar de anul acesta – după ce a plecat, cu tot cu sanie, să se antreneze pe distanța Petroșani – Constanța – Avram Iancu a scris, printre altele, pe pagina sa de Facebook: ”Uite că ai mai înjunghiat o dată pe la spate. Pe Avram Iancu! Pentru gestul tău incalificabil îţi spun ce i-a spus Băsescu lui Patriciu! Să-ţi fie ruşine Levente Polgar! M-ai lăsat ca un câine, la marginea drumului, noaptea cu 30 de kile de acareturi. Să-ţi fie ruşine Levente Polgar!”.

Și nu puțini sunt cei care au considerat că sportivul din Petroșani face referire la Avram Iancu – ”Crăișorul Munților” în postarea sa. Iar comentariile nu au întârziat să apară, multe foarte virulente îndreptate mai ales împotriva lui Levente Polgar.

Și ultramaratonistul rămas fără o mână de la vârsta de 6 ani a luat atitudine.

”Pentru cei care mă cunosc mai puțin, sunt un etnic maghiar, alergător de ultramaraton, singurul din lume cu handicap, deoarece îmi lipsește membrul superior drept, eu în toate competițiile participând sub Tricolorul României. Iubesc România, de aceea ani la rând am alergat de Ziua Națională, 1 Decembrie, câte 40 km cu drapelul României în singura mea mână, din orașul unde locuiesc, Aiud, până la Alba-Iulia, Capitala Unirii, pentru a duce mesajul că și noi etnicii maghiari iubim țara în care trăim. În urmă cu doi ani, cu această ocazie, a venit și a alergat alături de mine câțiva kilometri și sportivul Marius-Avram Iancu din Petroșani, împreună cu care am participat, anul trecut, la Ultramaratonul Arctic ”6633”, la Cercul Polar, ambii sub steagul României. (…)

Cred că am fost discriminat în public de colegul meu care a scris: ”Uite că ai mai înjunghiat odată pe la spate. Pe Avram Iancu!”, cu referire fină la faptul că eu sunt ungur, iar el, Iancu Marius-Avram, l-ar întruchipa pe marele erou român Avram Iancu, cu care nu are nicio legătură, în afară de numele de familie și o parte din prenume. După ce mi-am recuperat bunul abuziv folosit, eu nu l-am lăsat pe colegul meu pe marginea drumului, ”ca pe un câine”, cum a pretins, ci i-am oferit doi saci noi, curați, pentru a depozita ceea ce avea în sanie și l-am rugat să îl ducem până în cel mai apropiat oraș, așa cum apare și pe filmare, dar el a refuzat. Pentru conduita ta față de mine, un etnic minoritar, persoană cu handicap, îți spun: ”Nu fi mârlan, Marius-Avram !>>”, a precizat Levente Polgar.

Scandalul este departe de a se fi stins, dar Avram Iancu susține că nici pe departe nu ar fi vrut să facă vreo referire la etnia colegului său Levente Polgar și nici la celebrul nostru erou, Avram Iancu.

”Este o pură diversiune. Eu am zis că <<L-ai înjunghiat pe Avram Iancu>> referindu-mă strict la mine. Că i-a mai înjunghiat și pe alții. Atâta tot. În postarea mea era vorba despre Tiberiu Ușeriu și Avram Iancu – eu pe care i-a înjunghiat. Nu era vorba despre etnie. Era vorba strict de fapte actuale și personaje contemporane. Iar ce face el este diversiune de la fapta lui. Și încă ceva. Liderul de suport de pe Dunăre a fost o unguroaică: Vanea Aniko Emese. Deci nu am nicio treabă cu etnia”, ne-a declarat bibliotecarul – sportiv din Petroșani, Avram Iancu.

În replică, Levente Polgar crede că actualele declarații ale lui Avram Iancu sunt niște scuze străvezii.

Trebuia să specifice că este vorba despre persoana sa. Dacă era vorba și despre altcineva trebuia să spună: ai înjunghiat două persoane, nu <<ai înjunghiat pe Avram Iancu>>. Eu îl respect pe Tiberiu Ușeriu, îl felicit pentru că a câștigat de trei ori 6633 Arctic Ultra. Nu înțeleg de ce Avram Iancu a implicat o altă persoană, cu un statut serios de sportiv și om! Regret că unii, anul trecut, au alimentat unele discuții și mi-au pus diverse vorbe în gură. Eu respect fiecare sportiv și om, nu contest nicio performanță. Felicit fiecare sportiv AMATOR sau PROFESIONIST. (…) Dumnezeu sa îmi dea de 3 ori înapoi tot răul pe care i l-am dorit lui Avram!”, a ținut să precizeze Polgar.

Reamintim că întregul scandal a pornit după ce Avram Iancu a împrumutat sania de la Levente Polgar, pentru ediția din acest an a ultramaratonului de la Cercul Polar, dar a plecat cu ea și în antrenamentul inedit pe care a anunțat că îl face, respectiv să parcurgă pe jos, în marș forțat, traseul de la Petroșani la Constanța. Sunt 620 de kilometri, adică distanța pe care trebuie să o parcurgă și la Arctic Ultra. Și-a luat cu el și sania de concurs, în care a depozitat cele necesare pe traseu, dar marți seara a rămas fără ea. Proprietarul a venit cu o mașină și i-a luat-o înapoi.

Un gest care l-a deranjat extrem de tare pe bibliotecarul – sportiv din Petroșani și care a generat o reacție dură pe pagina sa de Facebook. Pe de altă parte, Levente Polgar spune că înainte de a veni să își ia sania înapoi i-a trimis un mesaj sportivului din Petroșani, dar acesta nu l-a luat în serios. Polgar spune că cel mai tare l-a durut că a aflat de pe Facebook despre ceea ce face Avram Iancu și nu i-a spus direct despre intențiile lui.