Socoteala din containere nu se potrivește cu cea din contract. Au cerut majorarea tarifelor. Nu au primit acceptul CJ Hunedoara

Socoteala gunoiului din containere nu se potrivește cu calculele făcute de firmele care și-au adjudecat contractele licitate de Consiliul Județean Hunedoara pentru colectarea deșeurilor, respectiv Supercom și Brai Cătă. S-au trezit că este mai puțin gunoi, iar veniturile nu sunt tocmai cele scontate.

Sunt două firme care operează în județul Hunedoara. Pe Valea Jiului este Spercom, iar în celelalte zone ale județului este Brai Cătă. Ambele societăți s-au lovit de aceeași problemă, care le poate aduce pierderi financiare. Practic, cantitatea de gunoi real colectată este mai mică decât cea prognozată și pentru care s-au prezentat la licitație.

Costel Avram, administratorul public al Consiliului Județean Hunedoara, spune că a fost o firmă de consultanță care a pregătit proiectul ce a fost ulterior licitat și în care se vorbea despre tonele de deșeuri prognozate a fi colectate. În realitate, însă, lucrurile sunt diferite.

”Începând de astăzi, timp de trei zile cei de la Supercom sunt la sediul ADI Deșeuri unde fac un program și vor să vină cu anumite clarificări. Au câștigat licitația (nr. Cei de la Supercom) și din prima lună a reieșit că din cantitatea de gunoi care trebuia dusă la CMID, undeva la 45% au colectat. Nu este cantitatea de gunoi pe care au crezut ei că o vor colecta. În condițiile acestea, cred că este nevoie de o eficientizare a activității lor, pentru că, dacă merg așa în continuare, cu prognoza din prima lună, vor avea de pierdut financiar. A fost o firmă de consultanță care a pregătit proiectul. Din cifra prognozată, undeva la 45% este cantitatea de gunoi colectată. Ei au venit la licitație pentru acea cantitate, cu mașini pentru acea cantitate. Și cealaltă firmă, Brai Cătă, are aceeași problemă”, a declarat Costel Avram.

Administratorul public al județului Hunedoara a precizat că cei de la Brai Cătă au încercat chiar o creștere de prețuri are să acopere cumva lipsa deșeurilor din containere.

”Știu de la directorul ADI Deșeuri că au venit cu o cerere pentru mărirea prețului. Sub nicio formă acest lucru nu se va întâmpla. Este posibil ca pe viitor să mai crească tarifele, dar numai cu motive bine întemeiate. La ora la care discutăm nu există niciun motiv întemeiat pentru a crește tariful la gunoi”, a mai spus Costel Avram.

De precizat că de la intrarea în sistem a celor de la Supercom tarifele oricum s-au majorat, iar condițiile de plată s-au modificat. De exemplu, persoanele fizice din Petroșani plătesc din luna ianuarie 10 lei/ lună/ persoană drept taxă de salubritate. Taxa trebuie achitată lunar, altfel se percep penalități de întârziere.

Carmen COSMAN – PREDA