Comisia Europeană vine în control. Vrea să vadă cum s-au cheltuit cele 60 de milioane de euro pentru deșeuri

Până la data de 1 martie, gunoiul trebuie colectat selectiv. Cei de la Comisia Europeană, organism care a finanțat proiectul privind sistemul integrat de gestionare a deșeurilor în județul Hunedoara, vor veni în control.

Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, spune că vizita celor de la Comisia Europeană – împreună cu reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene și Organismul Intermediar Timișoara – este programată pentru data de 20 februarie. Vor să vadă dacă sistemul funcționează așa cum trebuie în județ. Iar până la 1 martie, operatorii din județul Hunedoara, Supercom și Brai Cătă, trebuie să implementeze și sistemul de colectare selectivă.

”1 martie este termenul limită în care trebuie să se facă colectarea selectivă a deșeurilor.  În prețul tarifului ei au prevăzută o sumă de bani pentru informare și conștientizarea cetățenilor din județul Hunedoara. În data de 20 februarie, Ministerul Fondurilor Europene, OI Timișoara și Comisia Europeană va veni în control pentru a vedea cum funcționează acest sistem în județ. Vor merge să vadă CMID-ul, o groapă de gunoi care a fost închisă, chiar și stația de la Petroșani”, a declarat Costel Avram.

Pentru implementarea proiectului privind sistemul integrat de gestionare a deșeurilor, județul Hunedoara a atras circa 60 de milioane de euro și, pe lângă groapa de gunoi ecologică de la Bârcea Mare, au mai fost prevăzute lucrări de realizare a staţiei de sortare, staţiei de tratare mecano-biologică, depozit de deşeuri cu capacitatea de 4576800 metri cubi în localitatea Bârcea Mare, staţie de sortare deşeuri Petroşani, cu capacitatea de 15 980 tone/an (51 tone/zi) şi suprafaţa construită de 3 000 metri pătraţi, staţie de transfer deşeuri Petroşani, cu capacitatea de 42 571 tone/an şi suprafaţa construită de 14 000 metri pătraţi, precum şi închiderea depozitelor neconforme din Deva, Orăştie, Haţeg, Hunedoara, Călan, Rapoltu Mare, Petrila, Aninoasa şi Lupeni.

Carmen COSMAN – PREDA