Senatorul Cristian Resmeriță: ”Iată că, în liniște, activitatea minieră a fost continuată la minele Lupeni și Lonea”

Minele Lupeni și Lonea dau producție în continuare, cărbune care ajunge la termocentralele Mintia și Paroșeni. Activitatea extractivă ar fi trebuit oprită, conform directivelor europene, încă de la finele anului trecut, dar oficialii au găsit un ”subterfugiu”, respectiv un studiu care ar releva pericolul închiderii lor fără epuizarea zăcământului, pentru a le țină în activitate. A confirmat-o și senatorul Cristian Resmeriță care, într-o conferință de presă a spus că: ”Iată că, în liniște, activitatea minieră a fost continuată la minele Lupeni și Lonea”.

Parlamentarul PSD consideră că menținerea în activitate a celor două capacități extractive este ”un lucru foarte important”, din toate punctele de vedere, respectiv politic, economic sau social. Mai mult, Cristian Resmeriță susține că numai în luna ianuarie Complexul Energetic Hunedoara a făcut 170 de angajări, dincolo de disponibilizările de la finele anului trecut.

”Mina Lupeni și Mina Lonea funcționează. Este foarte important acest lucru. Știm cu toții că în 2016 prim ministrul de atunci, Dacian Cioloș, a anunțat la Petroșani că în 9 luni cele două exploatări miniere se vor închide. În primă fază s-a reușit să se prelungească activitatea minieră cu aproximativ un an. După discuțiile care existau la vremea respectivă, producția ar fi trebuit oprită la 31 decembrie anul trecut. Iată că, în liniște, activitatea minieră a fost continuată Mina Lupeni și Mina Lonea dau producție la ora actuală și eu cred că este cel mai bun lucru care ni s-a întâmplat la început de an, indiferent că vorbim despre partea politică, socială sau economică. Sunt 1000 și ceva de locuri de muncă active, deși multă lume s-a disponibilizat de la cele două exploatări miniere. Cei de la CEH au făcut 170 de angajări în luna ianuarie, ceea ce eu cred că este un lucru bun. Marea majoritate sunt, spre surprinderea mea, nu sunt atât de tineri cum ne-am aștepta. Sunt oameni care au familii întemeiate și care trebuie să își susțină familia, au responsabilitatea muncii”, a declarat senatorul Resmeriță.

Cum scoate CEH cărbune

Într-adevăr, Complexul Energetic Hunedoara continuă să scoată cărbune de la Minele Lupeni și Lonea, deși oficial activitatea extractivă a fost sistată la 31 decembrie. Huila ajunge la termocentralele Mintia și Paroșeni, iar mai apoi energia în sistemul energetic național. Oficialii CEH și cei din Energie spun însă că nu este vorba despre o continuare a activității, ci doar de epuizarea rezervei deschise, pentru punerea în siguranță a zăcământului. Practic, este invocat un studiu făcut de polonezii de la GIG, care vorbește despre necesitatea epuizării rezervei deschise, astfel încât minele să nu se transforme în bombe cu ceas, din cauza huilei rămase neexploatate. Polonezii de la GIG vor finaliza studiul doar pe la sfârșitul lunii martie, dar concluzii preliminare ar indica faptul că trebuie pus în siguranță zăcământul. Iar acest lucru implică și niște huilă care ajunge la suprafață. Directorul CEH, Samuel Dioane, spunea la începutul lunii trecuteîn acets fel nu se încalcă cu nimic prevederile Directivei 787 a Comisiei Europene în baza căreia sunt închise minele Lupeni și Lonea.

Aproape 452.000 de lei, respectiv 100.000 de euro, costă studiul făcut de polonezii de la GIG Polonia care să reliefeze pericolul închiderii minelor Lupeni și Lonea fără epuizarea rezervelor neexploatate. Un studiu cerut de Comisia Europeană, dar achitat de Complexul Energetic Hunedoara.

Carmen COSMAN – PREDA