Gropile de gunoi de la Vulcan și Uricani, închise de administrațiile publice. Banii vin de la Ministerul Mediului

Două gropi de gunoi mai trebuie închise în județul Hunedoara, cea de la Vulcan și cea de la Uricani. Consiliul Județean Hunedoara și-a luat angajamentul că în doi ani problema va fi rezolvată, dar responsabilitatea este acum pasată la autoritățile publice locale, care ar putea obține mult mai ușor fondurile necesare.

La Vulcan a existat o problemă juridică a terenului și din acest motiv nu a putut fi prinsă în amplul proiect finanțat din fonduri europene privind gestionarea deșeurilor. La Uricani, în schimb, primăria nu recunoaște existența acelui depozit de gunoi. Dacă la Vulcan problema terenului s-a rezolvat, la Uricani edilii se judecă acum cu cei de la Conversmin , care, spun ei, ar fi trebuit să ecologizeze terenul în cauză.

”Noi, Consiliul Județean, ne-am angajat că în doi ani vom închide cele două gropi, Vulcanul și Uricaniul. A apărut deja instrucțiunea de la Ministerul Mediului și apare și ghidul. Vor fi și bani și vom cere bani noi sau vom vedea cum este cel mai ușor și cred că UAT-urile Vulcan și Uricani vor avea șanse mai mari pentru a atrage bani și pentru a închide cele două gropi de gunoi. La Vulcan este rezolvată problema juridică a terenului, dar este o problemă la Uricani. Primăria nu recunoaște acea groapă de gunoi. Se judecă acum cu CONVERSMIN-ul. Cred că UAT-urile vor putea prinde bani mult mai ușor decât CJ Hunedoara”, a declarat administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram.

Numai că, în ceea ce privește depozitul de gunoi de la Uricani, fondurile ar putea fi accesate doar după finalizarea litigiului aflat acum pe rolul Curții de Apel Alba Iulia.

Primarul Dănuț Buhăescu explica recent că există o hotărâre de Guvern pentru ecologizarea terenului, de prin 2002, dar nimeni nu a mai pus-o în aplicare. Între timp, pe acel teren s-au adunat gunoaiele, depozitul ilegal fiind unul dintre cele aproximativ 30 pentru care România riscă procedura de infringement.
În total ar fi vreo 13 hectare de teren ce ar trebui ecologizate, pe care a funcționat în trecut cariera de la Valomir, dar primarul Uricaniului Dănuț Buhăescu spunea că ar vrea ca măcar vreo 6 hectare să fie curățate, cele mai afectate de sterilul depozitat și de gunoaiele adunate în timp. Două hectare sunt în proprietatea unei persoane fizice din Uricani, care a câștigat procesul în instanță cu exploatarea minieră din localitate și care vrea ca terenul să fie adus la starea inițială.
Problema este oarecum încurcată de faptul că, prin 2009, terenul a fost trecut în actele Guvernului ca groapă de gunoi, dar primarul Uricaniului spune că la mijloc este doar o eroare. În plus, edilul spune că și gunoiul a ajuns pe acest teren depozitat tot de fostele exploatări miniere de pe raza localității, care duceau gunoiul acolo ca să nu plătească  pentru acest serviciu.

Carmen COSMAN – PREDA