Edilii din Lupeni vor să dezvolte Straja și cu fonduri europene

Nu doar fonduri interne, locale sau guvernamentale, pentru lucrări de amploare, ci și fonduri europene. La asta se gândesc edilii din Lupeni referindu-se la dezvoltarea stațiunii Straja.

Despre Straja se poate spune că este un adevărat fenomen. Aici administrația publică locală a înțeles că trebuie să conlucreze cu investitorii privați, în adevăratul sens al cuvântului, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Straja s-a dezvoltat de la an la an și tot mai mulți turiști aleg stațiunea hunedoreană drept destinație de vacanță.

“Straja este un fenomen. Straja este stațiunea care în fiecare an reușește să aducă mii de turiști în plus față de anul precedent. Reușim în fiecare an să adunăm mai mulți bani la primărie pentru a putea să dezvoltăm comunitatea. Scopul meu este ca în timp de 10-15 ani să reușim ca, prin hotelurile pe care mi le doresc la baza agrementului, dar și prin ceea ce are primăria, adică prin telegondolă și pârtii, să avem un plus foarte mare astfel încât să putem să dezvoltăm orașul și să nu mai fim dependenți de Guvern și de alte resurse financiare. Dacă s-ar finaliza proiectul care a fost aprobat în 2010, adică masterplanul care includea teren de fotbal, bazine, etc, am avea acel circuit complet astfel încât am putea să funcționăm bine în toate anotimpurile. Atunci nu am mai avea nevoie de niciun ajutor guvernamental. Momentan ne aflăm la un stadiu micuț, dar poate în timp vom reuși să facem. Am depus la Ministerul Turismului un proiect prin care am solicitat prelungirea pârtiei Constantinescu până la teleschiul 4 și să se lege cu pârtia de sub telegondolă, pentru a avea o pârtie lungă, pentru a termina acea pasarelă”, a declarat primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță.

Iar edilii iau în calcul și fondurile europene pentru dezvoltarea zonei de agrement. Deocamdată nu există axe de finanțare dedicate unor astfel de proiecte, însă potrivit informațiilor se pregătesc apeluri pentru altfel de lucrări stațiunile montane.

“Fonduri europene pentru realizarea acelui complex nu sunt. Este în discuție că se va da drumul la niște axe pentru stațiuni, dar doar din punct de vedere urbanistic, adică drumuri și trotuare. E posibil să existe o finanțare și ne pregătim să introducem gazul în stațiunea Straja”,  a mai spus Lucian Resmeriță.

Pe de altă parte, autoritățile locale din Lupeni au în vedere realizarea unor parcări supra-etajate. A fost scris proiectul și l-au depus la Ministerul Dezvoltării.

“Pentru anul acesta ne propunem să facem în zona agrementului undeva la 800 de locuri de parcare supra-etajate și în partea de sus a stațiunii Straja încă 400 de locuri de parcare, astfel încât să nu mai avem probleme cu parcările. Noi putem pune la dispoziția investitorilor terenuri, astfel că în baza unui proiect, în baza unei finanțări să construiască hoteluri. Avem înca două hectare de teren la baza agrementului, le parcelăm, le includem în PUZ și vrem să realizăm astfel de hoteluri. Dacă se vor construi hoteluri, noi ca administrație vom pune sub telegondolă iluminat de nocturnă astfel încât pârtiile să funcționeze pe o perioadă mai lungă de timp”,  a mai precizat primarul municipiului Lupeni.

Carmen COSMAN – PREDA