Zeci de ordine de protecție într-o singură lună!

91

A plouat cu ordine de protecție în județul Hunedoara, de când polițiștii au competențe în acest sens. Înainte era necesară o procedură mult mai lungă în instanță, dar acum, de când oamenii legii pot emite ordine de protecție provizorii pare să se fi schimbat și mentalitatea în ceea ce privește violența în familie.

Nu numai femeile agresate sau amenințate sunt beneficiare ale acestor ordine de protecție emise cel mai adesea împotriva partenerului de viață, ci și bărbații acre se simt amenințați de consoartele lor. Totuși, predomină ”sexul frumos”, cel puțin în județul Hunedoara.

Potrivit datelor oficiale, în urma centralizării pe luna ianuarie au fost emise 25 ordine de protecție provizorii, dintre care 20 în mediul urban si 5 în mediul rural. Tot în ianuarie, spun polițiștii hunedoreni, au fost sesizate 52 de infracțiuni de loviri sau alte violențe comise asupra unor membri ai familiei și 10 fapte de amenințare, tot asupra membrilor familiei.

Trendul a continuat în luna februarie, pentru care însă nu există deocamdată o centralizare a datelor, dar aproape nu există zi în care oamenii legii să nu emită ordine de protecție provizorii.

Din data de 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Carmen COSMAN – PREDA