Despăgubiri de peste 400.000 de euro pentru femeia mutilată pe viață într-un accident de tren, la Subcetate

Arhiva

Peste 400.000 de euro este valoarea despăgubirilor pe care trebuie să le primească victima unui accident de tren produs din vina CFR, în 2014, în Gara Subcetate. Judecătoria Hațeg a dat sentința în acest caz după mai bine de un an de termene.

Astfel, Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a fost obligată să plătească o amendă de 1,2 milioane de lei pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă. De asemenea, pentru victima accidentului, instanța a stabilit daune materiale în sumă de 116.064,19 euro, respectv despăgubiri morale în valoare de 300.000 de euro. CFR mai este obligată să achite o prestație lunară pentru perioada în care femeia nu a putut lucra, dar și contravaloarea prestațiilor medicale acordate victimei. În plus, judecătorii de la Hațeg au stabilit și pedeapsa complementară a afişării hotărârii definitive de condamnare, în extras – dispozitivul, în toate staţiile C.F.R. de pe teritoriul ţării, pentru o perioadă de trei luni.

”Condamnă pe inculpata COMPANIA NAŢIONALĂ DE CĂI FERATE „C.F.R.” S.A. la 1.200.000 lei amendă (5.000 lei x 240 de zile amendă) pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă. În temeiul art. 136 alin. (3) lit. f) Cod penal aplică inculpatei pedeapsa complementară a afişării hotărârii definitive de condamnare, în extras – dispozitivul, în toate staţiile C.F.R. de pe teritoriul ţării, pentru o perioadă de trei luni. În baza art. 19 alin. (1), art. 25 alin. (1) şi art. 397 Cod procedură penală cu referire la art. 1349, art. 1357 şi art. 1381 Cod civil admite, acţiunile civile exercitate de părţile civile Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, cu sediul în mun. Deva, str. 22 Decembrie, nr. 58, jud. Hunedoara şi Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei Constanţa” cu sediul în mun. Constanţa, Bd. Tomis, nr. 145, jud. Constanţa şi, în parte, acţiunea civilă exercitată de partea civilă Nicolae Joiţa şi dispune obligarea inculpatei la plata următoarelor sume: – Cu titlu de daune materiale, suma de 1.251,627 lei, plus dobânda legală, de la data producerii prejudiciului, reprezentând contravaloarea prestaţiilor medicale acordate persoanei vătămate Nicolae Joiţa de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva; – Cu titlu de daune materiale, suma de 9.105,42 lei, plus dobânda legală, de la data producerii prejudiciului, reprezentând contravaloarea prestaţiilor medicale acordate persoanei vătămate Nicolae Joiţa de către Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei Constanţa”; – Cu titlu de daune materiale, suma de 1000 lei, sub formă de prestaţie lunară, de la data producerii prejudiciului 14.09.2014 până la încetarea stării de nevoie, respectiv protezarea, cu aplicarea dobânzii legale pentru fiecare prestaţie, de la data de 14.09.2014, până la rămânerea definitivă a prezentei; – Cu titlu de daune materiale, suma de 116.064,19 euro, echivalentul în lei la cursul B.N.R. din ziua plăţii, în favoarea părţii civile Nicolae Joiţa; – Cu titlu de despăgubiri morale, suma de 300.000 Euro, echivalentul în lei la cursul B.N.R. din ziua plăţii, în favoarea părţii civile Nicolae Joiţa. Respinge, în rest, acţiunea civilă. În temeiul art. 276 alin. (2) Cod procedură penală, obligă pe inculpată la plata sumei de 4763 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare, în favoarea părţii civile Nicolae Joiţa, reprezentând cheltuieli de deplasare. În baza art. 274 alin. (1) Cod procedură penală, obligă inculpata la plata sumei de 1100 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 100 lei reprezintă cheltuieli efectuate în cursul urmăririi penale. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare. În cazul exercitării căii de atac, cererea de apel se va depune la Judecătoria Haţeg”, se arată în dispozitivul sentinței.

Reamintim că, la finele anului 2017, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au anunțat că au fost finalizate cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a Companiei Naționale de Căi Ferate  “C.F.R.” S.A. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă, după accidentul din Gara Subcetate din data de 14 septembrie 2014. În jurul orelor 00.27, în staţia de cale ferată Subcetate, din judeţul Hunedoara, a avut loc un accident de trafic feroviar, în urma căruia unei persoane i-a fost amputat membrul superior stâng.  Procurorii au anunțat că, din probele administrate în cauză a rezultat că, după ce s-a informat în prealabil în staţie cu privire la linia la care urma să sosească trenul pe care îl aştepta, persoana vătămată s-a deplasat către linia respectivă, traversând alte trei linii de cale ferată. Din cauza lipsei indicatoarelor de orientare, călătorii nu au văzut platforma pe care trebuiau să aştepte trenul, oprindu-se înainte de a ajunge la aceasta, între două linii de cale ferată. Femeia care a rămas fără un braț, împreună cu alte şase persoane, a fost surprinsă de trecerea simultană a trenului de călători pe care îl aştepta, dar şi a unuia de marfă pe altă linie și, din cauza curenţilor de aer provocaţi, s-a dezechilibrat şi a căzut la pământ, cu braţul stâng peste firul din dreapta al unei linii, astfel încât roţile trenului i l-au amputat.

Alte două persoane au căzut la pământ, iar celelalte s-au dezechilibrat, dar au scăpat fără răni grave.

CFR a fost acuzată de anchetatori că nu a realizat în staţia de cale ferată Subcetate indicatoare de orientare a călătorilor, astfel încât aceştia să poată identifica peroanele şi platformele corespunzătoare fiecărei linii de cale ferată, aşa cum compania era obligată.

Totodată, din probe a rezultat şi faptul că staţia CF Subcetate nu deţinea autorizaţie de funcţionare şi nu a luat măsuri specifice suplimentare de prevenire a producerii unor evenimente feroviare, funcţionând ilegal.

Dosarul a fost trimis pentru soluționare la Judecătoria Haţeg.

Carmen COSMAN – PREDA