Lucrări de investiții puse în pericol de lipsa de interes din partea firmelor

Sunt tot mai multe licitații care rămân neadjudecate din cauză că firmele nu mai sunt interesate să participe. Pe de o parte, vorbim despre criteriul prețului cel mai mic impus de legislația în vigoare pentru atribuirea unui contract. Pe de altă parte, ne confruntăm cu o reală lipsă de personal, care se resimte din plin în activitatea societăților.

În acest an vor fi multe licitații la care nu se va prezenta niciun ofertant, atrage atenția administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram. Condiția prețului cel mai mic face ca multe firme să nu se prezinte, iar cele care ar veni nu mai au cu cine să lucreze.

Din discuțiile pe care le-am avut și le am în fiecare zi cu primarii din județul Hunedoara reiese următorul fapt: în 2019 vor fi foarte multe licitații, dar din păcate deja în primele luni au fost licitații la care nu s-a prezentat nimeni. Sunt în principal două probleme: contractele subevaluate și, în același timp, nu sunt oameni. Condiția prețului cel mai mic face să nu fie firme care să vină la licitații. Ca fost director la Apa Serv pot să vă spun și că lucrările care sunt câștigate cu prețul cel mai mic lasă de dorit. (…) De exemplu, la Bretea Română primarul spunea că are licitații la care nu s-a prezentat nimeni. Sunt mari probleme. Sunt puse în pericol și finanțările europene.

Resursa umană este o mare problemă. Poți să ai tehnică performantă, dacă nu ai oameni”, atrage atenția Costel Avram.

Și se mai ridică o problemă. Guvernul a dat o hotărâre prin care în construcții salariul minim garantat este de 3.000 de lei. Numai că sunt contracte derulate cu fonduri europene, cum sunt cele de la Apa Serv Valea Jiului SA de exemplu, încheiate înainte de apariția acestei legi, iar acum unii constructori ar vrea o mărire de tarife pentru a acoperi diferența salarială.

De exemplu, ApaServ Valea Jiului SA a încheiat contractul mare de finanțare pe POIM prima din țară, dar uneori nu e bine să fi primul. A încheiat 7 contracte înainte de a apărea această lege și acum discutam cu cei de la Ministerul Fondurilor Europene, cine plătește diferența. La ora aceasta încă nu există cineva care să plătească. (…)

Un operator de apă din Galați spunea că singura soluție ar fi revizuirea politicii tarifare și mărirea prețului apei pentru a avea banii necesari să plătească constructorul. Sigur că în Valea Jiului, în județul Hunedoara acest lucru nu se va întâmpla. Nu putem mări prețul apei numai pentru a putea respecta acea hotărâre de Guvern. Cei care au dat instrucțiunea și hotărârea trebuie să găsească soluția și pentru costurile suplimentare pentru constructori”, a mai spus administratorul public al județului Hunedoara.

Pe lângă obligația referitoare la salariul minim de 3.000 de lei, firmele din construcții au primit și o serie de facilități fiscale, dar chiar și așa nu puține sunt cele care cred că valoarea contractelor deja încheiate trebuie majorată pentru a putea suporta salariul minim garantat așa cum a fost stipulat în lege.

Carmen COSMAN – PREDA