Senatorul Resmeriță cere Primului Ministru să își precizeze punctul de vedere cu privire la Minele Lupeni și Lonea

Un punct de vedere oficial cu privire la continuarea activității de producție, după data de 31 decembrie 2018, la Exploatarea minieră Lupeni și Exploatarea Minieră Lonea, părți componente ale Complexului Energetic Hunedoara.

Asta solicită senatorul PSD Cristian Resmeriță într-o interpelare adresată Premierului Viorica Dăncilă. O cerere similară i-a fost transmisă și ministrului Energiei, Anton Anton.

De precizat că, la Minele Lupeni și Lonea activitatea extractivă ar fi trebuit oprită, conform directivelor europene, încă de la finele anului trecut, dar oficialii CEH invocă un studiu care ar releva pericolul închiderii lor fără epuizarea zăcământului.

Pe de altă parte, luna trecută, într-o conferință de presă, parlamentarul PSD a precizat că menținerea în activitate a celor două capacități extractive este ”un lucru foarte important”, din toate punctele de vedere, respectiv politic, economic sau social.

”Mina Lupeni și Mina Lonea funcționează. Este foarte important acest lucru. Știm cu toții că în 2016 prim ministrul de atunci, Dacian Cioloș, a anunțat la Petroșani că în 9 luni cele două exploatări miniere se vor închide. În primă fază s-a reușit să se prelungească activitatea minieră cu aproximativ un an. După discuțiile care existau la vremea respectivă, producția ar fi trebuit oprită la 31 decembrie anul trecut. Iată că, în liniște, activitatea minieră a fost continuată Mina Lupeni și Mina Lonea dau producție la ora actuală și eu cred că este cel mai bun lucru care ni s-a întâmplat la început de an, indiferent că vorbim despre partea politică, socială sau economică. Sunt 1000 și ceva de locuri de muncă active, deși multă lume s-a disponibilizat de la cele două exploatări miniere”, a declarat la acel moment senatorul Resmeriță.

Pentru nu încălca directivele europene, oficialii CEH și cei din Energie au precizat că în vazul celor două exploatări miniere că nu este vorba despre o continuare a activității, ci doar de epuizarea rezervei deschise, pentru punerea în siguranță a zăcământului. Practic, este invocat un studiu făcut de polonezii de la GIG, care vorbește despre necesitatea epuizării rezervei deschise, astfel încât minele să nu se transforme în bombe cu ceas, din cauza huilei rămase neexploatate. Astfel, studiul efectuat de polonezii de la GIG în minele Lupeni și Lonea, aflate pe program de închidere, conduce la o concluzie îngrijorătoare și confirmă în totalitate concluziile anterioare ale INSEMEX. Riscul legat de acumulările de gaz metan, de fenomenele de autoaprindere, de acumulările de apă, se situează în zona de alertă cu un grad ridicat de pericol, au precizat luni oficialii Complexului Energetic Hunedoara. Actualul program de închidere ar trebuie reconsiderat de urgență, spun experții din Polonia.

Carmen COSMAN – PREDA