Seminar pentru găsirea unor soluții de revitalizare a Văii Jiului

La Petroșani se caută soluții pentru revitalizarea zonei, în cadrul unui seminar ce va fi organizat, în luna aprilie, de Universitatea din Petroșani în colaborare cu Greenpeace România.

Întâlnirea este practic o continuare a unei manifestări similare din toamna anului trceut la care a participat comisarul european, Corina Crețu, dar și mai mulți reprezentanți ai Guvernului. Vor fi prezenți specialișți din toate domeniile, precum și primarii din Valea Jiului, oficialii Consiliului Județean, ai Prefecturii Hunedoara, reprezentanți ai celor mai renumite ONG-uri care activeazã în domeniul mediului, dar și oficiali ai Comisiei Europene.

“Am cãutat, ca de fiecare datã, sã ne implicãm în activitatea urbei, în activitatea județului Hunedoara și în colaborare cu Greenpeace vom face o dezbatere la universitate unde vor participa toți primarii din Valea Jiului, oficiali al Consiliului Județean și ai Prefecturii Hunedoara, toți factorii care au posibilitatea de a decide viitorul Vãii Jiului. Vom avea invitați de la Uniunea Europeanã, tot în idea de a continuă ceea ce s-a discutat în prezența doamnei comisar european Corina Crețu și a doamnei ministru Rovana Plumb. Acum punem altfel problema, și anume cu mãșuri concrete de realizarea a unor proiecte specificeii Jiului. Sperãm că împreunã cu reprezentanții de la Uniunea Europeanã și cu reprezentanții ministerelor implicate sã venim cu alte soluții mai aplicabile pentru Valea Jiului”, a declarat Rectorul Universității Petroșani, prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai.

Asta înseamnă, spune reprezentantul mediului academic din Petroșani, scrierea unor proiecte concrete astfel încât să poată fi obținută finanțare relativ repede pentru a gãsi alternative la principala activitate economică din Valea Jiului, respectiv la cea minieră.

Carmen COSMAN – PREDA