Se redeschide drumul spre cetatea dacilor de la Sarmizegetusa

Drumul județean care duce la Sarmizegetusa Regia va fi redeschis circulației. Calea de acces spre capitala dacică a fost grav afectată de fenomenele meteo din ultima perioadă și a avut nevoie de reparații de urgență.

Reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara au verificat astăzi modul în care au fost executate lucrările planificate după închiderea sectorului de drum afectat de fenomenele meteo. Este vorba în primul rând despre lucrări de consolidare a drumului în zona în care acesta a devenit impracticabil pentru circulația rutieră din cauza ruperii acostamentului și surpării terenului de susținere a șoselei. Concomitent, firma care derulează contractul de lucrări și servicii de întreținere și reparații pe acest drum a curățat șanțurile și rigolele, inclusiv de resturile provenite din defrișări.

Tot în aceste zile, cu sprijinul angajaților Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice, au fost executate lucrările de îndepărtare a materialului lemnos abandonat sau adus de viituri în albia pârâului de pe Valea Albă.

„Am spus că Sarmizegetusa Regia este prioritatea noastră și am demonstrat că așa este. Poate că unii au pus la îndoială utilitatea deplasărilor noastre în teren, dar realitatea arată că au avut efect și că, în aceste zile, s-a lucrat neîntrerupt la repunerea în funcțiune a acestui drum. Îmi place când încep ceva, acea acțiune să fie dusă la bun sfârșit. Felicit firma care se ocupă de întreținere, dar și echipa de la Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice coordonată de Eugenia Zgăvîrdean și Vladimir Brilinsky, pentru modul în care au lucrat”, a declarat administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram.

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, domnul Mircea Flaviu Bobora, anunță ridicarea restricțiilor de circulație impuse pe acest tronson.

„Siguranța turiștilor se află pe primul plan, din acest motiv am decis să închidem temporar acest sector de drum. Acum că principalele probleme au fost remediate, iar accesul turiștilor cu autovehiculele nu mai este pus în pericol, îi anunțăm pe hunedoreni și pe toți cei care vor să viziteze Sarmizgeteusa Regia că ridicăm restricția impusă pe ultimii patru kilometri. Drumul este accesibil până la parcare, inclusiv cu autocarele”, a declarat Mircea-Flaviu Bobora.

Sectorul de drum județean 705A cuprins între Remiza de la Grădiștea de Munte și intrarea în situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia va fi redeschis circulației miercuri, 27 martie 2019, de la ora 8.

Reprezentanții CJ Hunedoara spun că lucrările de întreținere a drumului vor continua pentru ca turiștii care vizitează Sarmizegetusa Regia să se poată bucura de condiții optime. De asemenea, în paralel, conducerea CJ Hunedoara continuă demersurile prin care vor fi impuse restricții de tonaj pe DJ 705 A Costești-Sarmizegetusa Regia.

Carmen COSMAN – PREDA