1,4 miliarde de lei cheltuiți în 8 ani pentru închiderea minelor din Valea Jiului! Necompetitive pe fondul lipsei reale de investiții

Ministerul Energiei recunoaște că numai în ultimii 8 ani Guvernul a alocat 1,4 miliarde de lei pentru companiile CEH și SNIMVJ în vederea închiderii minelor necompetitive. O sumă uriașă virată în lacătul pus pe istoria industriei extractive din Valea Jiului. Ar mai fi încă 200 de milioane de lei din suma totală autorizată în acest sens de Comisia Europeană.

Informațiile Ministerului Energiei vin în contextul în care Guvernul a aprobat în ședința de miercuri proiectul de acordare a ajutoarelor de stat pentru închiderea minelor neviabile din cadrul Complexului Energetic Hunedoara și Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului. Decizia a stârnit o serie de critici, cu atât mai mult cu cât industria extractivă este pe butuci tocmai din cauză că de-a lungul anilor nu s-au găsit fonduri pentru retehnologizarea capacităților miniere. Ministerul Energiei a vrut să contracareze luările de poziție și a redactat un comunicat de presă care să explice decizia și pe care îl redăm în continuare.

”Închiderea minelor necompetitive din România este un program asumat de țara noastră în urmă cu 8 ani, respectiv în anul 2011 și modificat de Guvernul Cioloș (2016) prin includerea a două noi mine în lista celor neviabile economic: Lonea și Lupeni. Pentru cei care nu au înțeles, acest plan NU este unul de închidere a minelor din România. Acesta este un plan de închidere a minelor care pun probleme serioase de mediu și eficiență economică. Mai mult, subliniem că cei care astăzi declară apocaliptic sfârșitul industriei miniere din țara noastră au aprobat aceleași ajutoare de stat destinate închiderii minelor neviabile, convenite cu Comisia Europeană, în cuantum mult mai mare. Mai exact, vorbim despre acordarea sumei de 74,714 milioane de lei pentru închiderea minelor: Petrila, Paroșeni și Uricani în anul 2017. Referindu-ne la întreaga perioadă de derulare a acestui program, precizăm că suma totală implicată de către toate Guvernele care s-au succedat în perioada 2011-2019 este de 1,4 miliarde de lei pentru companiile CEH și SNIM în condițiile în care suma totală autorizată de CE pentru acest proces este de 1,6 miliarde de lei”, se arată în documentul menționat anterior.

Și, în timp ce mineritul pare să își scrie în ritm tot mai alert ultimele file din istoria sa îndelungată, oficialii din Energie dau asigurări că ”Guvernul are în derulare planuri de revigorare a industriei miniere”.

Carmen COSMAN – PREDA