Ultimul veteran de război din Petroșani a trecut la cele veșnice. Domnica Ileșoi avea 91 de ani și o poveste de viață impresionantă

Foto: Europa FM

S-a stins și ultimul veteran de război. Domnica Ileșoi, o femeie bravă, patrioată cu adevărat, pe care greutățile vieții nu au îngenunchiat-o. Avea 91 de ani și o poveste de viață impresionantă. Din păcate, o boală gravă a răpus-o.

Domnica Ileșoi nu și-a pierdut niciodată încrederea, demnitatea și iubirea de Patrie. Războiul a lăsat urme adânci în sufletul său, dar a trecut cu fruntea sus peste toate greutățile vieții. Nu a uitat însă niciodată ce a trăit în acele vremuri dureroase. Avea doar 16 ani în timpul războiului și s-a dus ca voluntar. Să slujească Țara.

Am lucrat la un spital cu domnul colonel Enea Olteanu. Spitalul a fost de la Vatra Dornei la Cãlimãneșți. Am cãlãtorit douã sãptãmâni cu trenul pânã am ajuns la Cãlimãnești. Tot timpul dormeam noaptea și trenul se plimba și noi credeam cã am ajuns la destinație dar el de fapt era în aceeași localitate. Am ajuns la Cãlimãnești dupã douã sãptãmâni, era la sfârsitul lunii martie, în anul 1943 și acolo un om ne-a luat acasã la el. Ne-am încãlzit la o sobã cu paie și ne-a dat o zeamã care ne-a încãlzit. A două zi ne-au dus la o clãdire din Cãlimãnești care și acum este și acolo am muncit aproape patru sãptãmâni pânã am pus spitalul la punct. Exact când sã aparã rãnitii a sunat alarmă de rãzboi care ne-a speriat foarte tare. Au venit primii rãniți, care erau desculți, morți de foame, plini de pãduchi, care se tot întrebau pentru ce au luptat pentru cã pierduserã și Basarabia. Dupã un an ne-am întors acasã cu niște trenuri groaznice, la Mãrãsești ne-au dat jos”, povestea Domnica Ileșoi.

A ajuns în Valea Jiului dupã terminarea rãzboiului, unde s-a și cãsãtorit și aici a rămas pentru totdeauna.

În ultimii ani însă a trăit cu un mare regret, pe care și l-am exprimat de fiecare dată: faptul că tinerii de astăzi nu mai sunt la fel de patrioţi ca odinioară, când înfruntau ororile războiului. Spunea că nu ştie dacă atunci a fost mai greu sau acum, când România traversează o perioadă tulbure, și că îi plânge sufletul când vede cum glia strămoşească este înstrăinată.

„Parcă acum este mai critică situaţia decât atunci, în timpul războiului. Parcă de la o zi la alta este mai greu. Sau bătrâneţea îşi spune cuvântul, sau noi vedem altfel vremurile… nu ştiu ce să zic. Mergem încet, ca melcul. Când eram tânără, vedeam viaţa înainte cu mai mult entuziasm, cu mai multă putere, cu mai multă încredere. Parcă azi nu mai ai acea încredere. Mergi fără încredere. Nu ştiu, e ceva ce parcă nu ne lasă să mergem înainte. (…) Când văd că totul se distruge de la o zi la alta, mă doare sufletul. Tinerii nu mai ştiu să lupte. Cred că 30 la sută dintre tinerii sub 30 de ani sunt analfabeţi, nu le place să munceacsă, nu au o pregătire, nu au o şcoală profesională, nu au nimic. Trăiesc de la o zi la alta. Nu ştiu, noi suntem vinovaţi că nu i-am educat? Nu îmi dau seama… Aş vrea ca tinerii aceştia să fie patrioţi, să-şi apere ţara, să facă totul pentru ţară, aici în România. Aici ne-am născut, aici trăim, aici muncim şi aici o să murim. Şi, pentru asta parcă aş lupta din suflet. Aş vrea să văd mai mult entuziasm de la aceşti tineri, mai multă muncă, mai mult patriotism. Noi aşa am fost învăţaţi. Părinţii mei aşa m-au crescut, să ne apărăm glia şi patria”, ne povestea în urmă cu doar cțiva ani Domnica Ileşoi.

Acum, ultimul veteran de război s-a stins, lăsând în urmă regrete veșnice și, deopotrivă, prețuire pentru tot ceea ce a însemnat ca om pe acets pământ.

”Am primit cu tristețe și profund regret vestea trecerii în neființă a doamnei ILEȘOI DOMNICA (91 ani), VETERAN DE RĂZBOI, care și-a servit țara cu devotament și onoare făcând multe sacrificii. Va rămâne un adevărat exemplu pentru comunitatea noastră. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, a transmis primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi.

Carmen COSMAN – PREDA