Vacanta elevilor din luna februarie rămâne desființată. Ministrul Ecaterina Andronescu nu revine asupra deciziei. Niciun demers nu a înduplecat-o!

Vacanța din luna februarie, pe care Asociația Pro Straja, părinți, elevi și nu numai, s-a luptat să o mențină, rămâne desființată. Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, nu revine asupra deciziei.Ecaterina Andronescu a precizat că menținerea vacanței intersemestriale din luna februarie nu poate fi susținută și spune că au avut loc și dezbateri în acest sens înainte de anunțul deciziei. Precizarea ministrului Educației vine ca urmare a unei întrebări formulate de senatorul Eleonora Carmen Hărău, care a susținut demersul celor de la Asociația Pro Straja și l-a dus până în Parlament.

În Valea Jiului din județul Hunedoara, respectiv în municipiile Petroșani, Vulcan, Lupeni și orașele Petrila, Aninoasa și Uricani continuă să existe un învățământ de foarte bună calitate. Cu toate problemele economice și sociale existente în zonă elevii demonstrează prin rezultatele obținute că sunt printre cei mai buni. Dar Valea Jiului este și o importantă zonă turistică, unde părinții acestor copii desfășoară o afacere în turism sau sunt angrenați în aceste activități ca salariați. Având în vedere declarațiile publice ale dumneavoastră privind modificarea structurii anului școlar 2019 – 2020 prin eliminarea vacanței inter-semestriale din luna februarie, Asociația Pro Straja, cu sediul în Lupeni, v-a transmis o adresă prin care sunteți rugată să analizați și să acceptați propunerea lor de a menține vacanța din luna februarie”, i-a scris Carmen Hărău ministrului Ecaterina Andronescu.

Parlamentarul hunedorean a anunțat că, în calitatea sa de senator se alătură argumentelor invocate de cei de la Pro Straja – membru ANAT, de a menține vacanța din luna februarie.

Dacă dumnealor fac eforturi deosebite pentru promovarea turismului în general și promovarea și dezvoltarea acestei stațiuni în special, a sporturilor de iarnă și a unui mod de viață sănătos și m-au convins că trebuie susținuți, sper că o să vă convingă și pe dumneavoastră”, a mai spus Eleonora – Carmen Hărău, solicitându-i totodată ministrului Educației să analizeze cu atenție solicitarea Asociației Pro Straja, mai ales că turismul din Valea Jiului ”este și o alternativă economică la minerit”.

Numai că ministerul are o altă părere și susține că desființarea vacanțeoi ar fi în interesul elevilor:

“Ținând cont de interesul major al elevilor și al creșterii calității actului educațional desfășurat în unitățile de învățământ, propunerea Asociației Pro Straja Lupeni privind menținerea vacanței intersemestriale din luna februarie nu poate fi susținută”.

Mai mult, ministrul Andronescu vorbește despre dezbaterile care ar fi fost organizate.

“Înainte de aprobarea structurii anului școlar prin ordin, au avut loc dezbateri în cadrul Comisiei de Dialog Social, de la nivelul Ministerului Educației Naționale (MEN) la care au participat reprezentanții MEN, reprezentanți ai federațiilor sindicale reprezentative la nivel de secotr de învățământ preuniversitar și universitar, reprezentanți ai patronatelor, reprezentanți ai Asociației Elevilor din Constanta, reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor, reprezentanți ai Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar. În cadrul acestor dezbateri s-a convenit ca actuala fragmentare a anului școlar, respectiv vacanța intersemestrială la doar trei săptămâni după vacanța de iarnă, a creat o serie de dificultăți copiilor și elevilor în procesul de acomodare la regimul școlar. De asemenea, odată cu publicarea în Monitorul Oficial al României nr. 145 din 22 februarie 2019, a OMEN nr. 3191/2019 privind structura anului școlar 2019-2020, acesta a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice, în sensul că la nivelul unităților de învățământ s-au întocmit până la această dată proiectele de încadrare pentru anul școlar 2019 – 2020 structurate pe numărul de săptămâni de cursuri aprobat prin ordin”, arată Ministerul Educației Naționale în răspunsul oferit senatorului PNL, Carmen Eleonora Hărău.

Potrivit structurii anunțate a anului școlar 2019 – 2020, anul viitor elevii nu vor mai avea vacanță în luna februarie, vacanța de iarnă devenind astfel vacanță intersemestrială. Ministerul Educației este de părere că anul școlar este prea fragmentat, însă decizia a fost mult comentată și contestată deopotrivă.

În plus, cei de la Asociația Pro Straja au recurs la o campanie inedită pentru a-i sensibiliza pe factorii de decizie din Educație. I-au trimis ministrului Ecaterina Andronescu o adresă oficială și au afișat un banner de mari dimensiuni în Straja pe care au scris: ”NU desfiinţaţi vacanţa din februarie! Elevii vor să schieze”.

Carmen COSMAN – PREDA