Se caută soluții pentru închiderea gropii de gunoi neconforme de la Uricani

Oficialii Consiliului Județean Hunedoara caută soluții pentru închiderea gropii de gunoi neconforme de la Uricani. România riscă sancțiuni din partea UE din cauză că nu a închis 68 de gropi de gunoi ilegale, iar printre acestea se numără și cea de la Uricani.

Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, însoțit de șeful Serviciului Investiții din cadrul Consiliului Județean Hunedoara, Sorin Găman, de consilierul președintelui, Viorel Rotaru și de Eugen Mitriță din cadrul Compartimentului Dezvoltare regională și integrare europeană, s-au întâlnit marți cu primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu pentru a identifica soluțiile corecte pentru închiderea în cel mai scurt timp a depozitului neconform de deșeuri din localitate.


În anul 2018, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât că România se face vinovată că nu a închis 68 de gropi de gunoi ilegale, însă eventuale sancțiuni financiare nu sunt aplicate în această fază a procedurii de infringement.
Dacă situația de la Uricani nu va fi remediată, Comisia Europeană poate retrimite cazul la Curtea de Justiție. La a doua trimitere a aceluiași caz la Curtea de Justiție, Comisia Europeană poate propune instanței să impună și sancțiuni financiare, sub forma unei sume forfetare și/ sau a unei plăți zilnice.
„Ne-am deplasat în teren pentru a găsi soluții pentru închiderea gropii de gunoi neconforme, pentru că acest depozit trebuie închis până la 31 decembrie 2020. România riscă să plătească sume mari dacă aceste probleme nu vor fi rezolvate”, a declarat administratorul județului Hunedoara, Costel Avram.
Discuțiile cu administrația publică din orașul Uricani vor continua, Consiliul Județean Hunedoara reafirmându-și interesul și disponibilitatea de a sprijini procedura de închidere a gropii neconforme.

Carmen COSMAN – PREDA