Avize favorabile pentru preluarea paramedicilor SMURD la Inspectoratul pentru Situații de Urgență

Patru avize favorabile a obținut deja proiectul de lege care prevede preluarea echipajelor SMURD aflate în finanțarea autorităților publice locale, printre care și paramedicii de la Salvital Hunedoara. Un proiect inițiat și susținut de mai mulți parlamentari, printre care și senatorul hunedorean Cristian Resmeriță, inițiat pe fondul semnalelor referitoare la imposibilitatea suportării cheltuielilor de funcționare a acestor servicii de salvare.

Propunerea legislativă privind aprobarea Programului-pilot de preluare a personalului angajat cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului-ajutor calificat, aflate în finanţarea autorităţilor administraţiei publice locale a fost adoptat la finele lunii martie de Camera Deputaților, iar acum se află la Senat, fiind în lucru la comisiile permanente.

Până acum, proiectul a primit aviz favorabil de la Comisia pentru Sănătate, Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială, iar ultimul aviz favorabil chiar miercuri, de la Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi.

Potrivit inițiatorilor, proiectul legislativ vizează și situația paramedicilor grupați în Asociația Salvital Hunedoara, care are printre membri constitutivi consiliul județean, consiliile locale din Deva, Petroșani, Simeria, Petrila, Vulcan, Baia de Criș, Aninoasa, etc., dar și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Ținând cont de beneficiul public pe care îl constituie funcționarea echipajelor SMURD în localitățile respective, precum și de necesitatea asigurării efectivelor echipajelor de intervenție în caz de urgență pentru acordarea primului -ajutor calificat, reiese necesitatea preluării unui personal cu experiență, ce nu necesită pregătirea inițială, ce ar fi necesară în cazul încadrării unor persoane fără experiență. Astfel, prin această măsură se suplimentează efectivul forțelor de intrevenție în caz de urgență, menținându-se continuitatea activității inspectoratelor pentru situații de urgență fără a fi necesar ca personalul să defsășoare cursuri de pregătire inițială”, se arată în expunerea de motive.

De precizat că, recent, și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat, a declarat că în cursul acestui an va începe procedura de preluare a serviciilor SMURD civile de către Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, dacă proiectul de lege va fi adoptat şi de Senat.

“Echipele civile există în 5 judeţe, iar aceste echipe au fost înfiinţate înaintea legii care a ieşit, legea Sănătăţii de-atunci, şi care erau echipe finanţate de primării pentru personal şi de bugetul de stat pentru combustibil şi materiale sanitare. În ultimii doi ani am început să avem presiuni din partea primăriilor că nu mai pot să susţînă aceste echipaje”, spunea Arafat.

Carmen COSMAN – PREDA