Drumul forestier Taia – Aușelu trece la Primăria Petrila. Primarul este convins că poate dezvolta turismul

Foto: Primaria Petrila

Primarul Petrilei, Vasile Jurca, este convins de potențialul turistic al zonei și anunță drept ”un pas important” trecerea drumului forestier Taia – Aușelu în domeniul public al orașului Petrila. Jurca visează de ani de zile că proiectul de înființare a Domeniului Schiabil Șureanu va fi implementat, asta în timp ce două stațiuni deja existente – Straja și Parâng – nu au mai primit în ultimii ani bani de la bugetul național, deși sunt prinse într-un amplu program guvernamental de dezvoltare a domeniilor schiabile.

Valea Jiului este înconjurată de peisaje fascinante, care ar putea să transforme zona într-un punct turistic important de pe harta României. Dar, fără o finanțare susținută, turismul se dezvoltă pe bucăți și acelea foarte mici, din resurse locale, și, în consecință, nu se poate vorbi despre o ”industrie” turistică unitară. Și nici despre turism ca despre o reală alternativă la mineritul aflat într-o continuă restrângere de activitate, așa cum se tot clamează de ani de zile.

Chiar și așa, însă, primarul Petrilei, Vasile Jurca, este cu ochii tot pe turism, mai precis pe ipoteticul Domeniu Schiabil Șureanu. Un proiect despre care se vorbește tot de ani de zile, dar fără nicio finalitate concretă. Acum, însă, Guvernul a decis trecerea unor drumuri forestiere și a terenurilor aferente acestora din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al orașului Petrila, judeţul Hunedoara. Un pas important, este de părere edilul petrilean.

”Un pas important pentru orașul Petrila privind înființarea Domeniului Schiabil Șureanu
În ședința guvernului de astăzi, 18 aprilie 2019, a fost emisă Hotărârea Guvernului privind trecerea unor drumuri forestiere (Taia – Aușelu) și a terenurilor aferente acestora din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al orașului Petrila”, a anunțat primarul Vasile Jurca.

Potrivit documentelor de la Ministerul Dezvoltării Regionale, inițiatorul proiectului de Guvern, încă din 2010 Consiliul Local al Orașului Petrila a aprobat „Studiul de oportunitate pentru valorificarea potențialului turistic din arealul orașului Petrila”. Prin acest studiu s-a analizat cadrul natural al zonei, a infrastructurii generale și turistice, s-a evidențiat potențialul turistic în vederea valorificării acestuia. Pe baza acestor elemente, s-au identificat și stabilit principalele direcții de dezvoltare ale orașului Petrila, axate pe forme de turism practicabile, cu precădere accesarea de fonduri pentru dezvoltarea domeniului schiabil și practicarea sporturilor de iarnă, cuprinse în cadrul Programului național de dezvoltare a turismului ”Schi în România” și în care este cuprins și orașul Petrila.

”Una dintre principalele direcții de dezvoltare turistică implică modernizarea drumurilor forestiere Taia – Aușelu și Aușelu Tronson II. Aceste drumuri necesită lucrări de îmbunătățiri și reparații cu prioritate, având în vedere faptul că ele asigură accesul către zona Munții Șureanu, zonă cu potențial turistic pentru dezvoltarea domeniului schiabil și practicarea sporturilor de iarnă. Pentru modernizarea drumurilor forestiere Taia – Aușelu și Aușelu Tronson II, Consiliul Local al Orașului Petrila și-a manifestat interesul pentru obținerea unor finanțări, inclusiv din fonduri europene nerambursabile. Prin urmare, Consiliul Local al Orașului Petrila, județul Hunedoara, a solicitat trecerea drumurilor forestiere Taia – Aușelu și Aușelu Tronson II și a terenurilor aferente acestora, din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, în domeniul public al orașului Petrila și în administrarea Consiliului Local al Orașului Petrila”, arată documentele menționate anterior.

De precizat că proiectul legat de Șureanu a fost prins și în Masterplanul investițiilor în turism aprobat de Guvern.

”În conformitate cu prevederile HG 558/ 2017 privind aprobarea Programului pentru investiții în turism – Masterplanul investițiilor în turism – și a criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiții în turism sunt incluse și proiecte propuse de unități administrativ – teritoriale din județul Hunedoara, respectiv: Amenajare zonă de agrement, orașul Geoagiu; Schi în România, stațiunea Straja, municipiul Lupeni; Dezvoltarea și extinderea ”Domeniului Schiabil Șureanu”, orașul Petrila”, a precizta la începutul acestui an ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe Trif.

Carmen COSMAN – PREDA