Alin Simota: 3 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență. A rămas fără 210.000 lei și are interzis la politică!

Tribunalul Bacău l-a condamnat pe Alin Simota la 3 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar în care omul de afaceri a fost acuzat de trafic de influență, cu un termen de încercare de 5 ani. Nu a fost trimis în penitenciar, dar judecătorii au dispus confiscarea sumei de 210.000. Fost președinte al PNL Petroșani, Simota are și interdicția, prin aceeași sentință, de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, și dreptul de a ocupa o funcție de conducere, sau de a exercita atribuții de conducere în cadrul vreunui partid, formațiune sau alinață politică din România.

Alin Simota a fost trimis în judecată într-un dosar intrumentat de procurorii DNA. Omul de afaceri a fost acuzat de trafic de influență în ”Dosarul CET Bacău”. La vremea comiterii faptelor, Alin Simota era consilier județean din partea PNL și, din această calitate, spun anchetatorii, a cerut 500.000 de lei de la un om de afaceri pentru a-i asigura contractele de transport de cărbune

Astfel, potrivit rechizitoriului, în vara anului 2010, S.C. CET S.A. Bacău și S.C. Electrocentrale Oradea S.A. urmau să încheie contracte de transport pentru cărbunele achiziționat de la Societatea Națională a Cărbunelui Oltenia, contracte pe care Mazilu Gabriela – la data faptei director economic al SC CET SA Bacău, Mazilu Ovidiu și un om de afaceri (martor în cauză) au încercat să și le adjudece prin intermediul unei societăți controlate de acesta din urmă.

”În acest scop, omul de afaceri a luat legătura cu inculpatul Simota Alin, la data faptei consilier județean în cadrul Consiliului Județean Hunedoara, care i-a spus că, prin influența pe care o are pe lângă conducerea centrală a unui partid politic, îi poate asigura omului de afaceri încheierea contractelor de transport, având în vedere că, la acea dată, primarii din municipiile Bacău și Oradea erau membri ai aceleiași formațiuni politice. Pentru a-și exercita influența pretinsă, inculpatul Simota Alin i-a cerut omului de afaceri suma de 500.000 de lei, bani despre care a afirmat că urmau să fie folosiți de partid, solicitare pe care omul de afaceri le-a adus-o la cunoștință soților Mazilu Gabriela și Mazilu Ovidiu și cu care aceștia au fost de accord”, au precizat procurorii DNA.

Cele trei persoane au fost de acord atât cu remiterea acestei sume cât și cu plata unui avans de 50.000 de euro.
Pentru obținerea banilor solicitați ca avans, Mazilu Gabriela s-a folosit de calitatea de director economic al SC CET SA Bacău  și a dispus plata unor datorii pe care această societate le avea către o firmă a omului de afaceri. În luna septembrie 2010, cele trei persoane au remis către Simota, în patru tranșe, suma totală de 210.000 lei, mai arată documentele de trimitere în judecată. Deși acesta a afirmat că a efectuat toate demersurile la care s-a angajat, cele trei persoane nu au reușit să încheie contractele de transport de cărbune.

Sentința judecătorilor de la Tribunalul Bacău a venit după circa un an și jumătate de la înregistrarea cauzei pe rolul instanței.

Condamnă pe inculpatul Simota Alin, la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare. Interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, și dreptul de a ocupa o funcție de conducere, sau de a exercita atribuții de conducere în cadrul vreunui partid, formațiune sau alinață politică din România, de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. PEDEAPSĂ DE EXECUTAT = 3 (trei) ani închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere a pedepsei principale. Stabileşte termen de încercare de 5 (cinci ) ani calculat de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se arată în dispozitivul sentinței, care nu este definitivă.

Pe de altă parte, pe durata termenului de încercare Simota are mai multe obligații şi anume: – să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune Hunedoara; – să anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; – să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; – să comunice informaţii cu privire la mijloacele de existenţă.

În același timp, magistrații din Bacău au dispus confirscarea de la Alin Simota a sumei de 210.000 lei.

Carmen COSMAN – PREDA