Investiție de peste 2 milioane de lei. Spălătorie nouă și modernă la Spitalul de Urgență Petroșani

Spitalul de Urgență Petroșani a investit peste 2 milioane de lei în mașini de spălat și uscătoare de haine performante, achiziție cuprinsă în programul general de reabilitare și dotare a unității sanitare. O investiție absolut necesară dat fiind faptul că până acum SUP plătea peste 50.000 de lei lunar pentru a duce lenjeriile și efectele la spălătorii externe, cu care avea încheiat contract.

Costul total al proiectului de reabilitare și dotare cu aparatură a spitalului din Petroșani este de 130 de milioane de lei, din care până acum s-au primit și utilizat 32 de milioane de lei, conform datelor oficiale. De asemenea, ieri s-a primit și fila de buget pentru încă 14,5 milioane de lei, bani alocați de Ministerul Sănătății. Spălătoria proprie era absolut necesară, spune managerul SUP, dr. Alin Vasilescu, care a precizat că mașinile de spălat performante nu mai agață și nu mai rup lenjeria sau efectele pacienților, astfel că și acestea au putut fi înclocuite.

Cel mai important este că mașinile sunt noi, nu mai sunt de genul care să agațe și să rupă lenjeria și efectele pacienților. Automat, nu mai sunt pierderile generate de problema respectivă. De aceea s-a putut achiziționa acum și lenjeria nouă, pentru că nu o mai distrugem, în spălătoria proprie, așa cum se întâmpla până acum. Acesta este cel mai important lucru. (…) Costurile pe spălarea lunară sunt de peste 50.000 lei”, a declarat dr. Alin Vasilescu.

La spital a fost joi și primarul Tiberiu Iacob – Ridzi, unitatea sanitară fiind coordonată administrativ de Primăria Petroșani, iar prin administrația publică și cu contribuția acesteia se derulează și proiectul de reparație capitală.

”Trebuie să dăm în folosință bucătăria, va fi gata și spălătoria. Pot să vă informez că Spitalul a reușit achiziționarea de cearceafuri și efecte pentru cazare la toate secțiile. Am schimbat toate saltelele, am schimbat și pijamalele pentru pacienți. Toate efectele acestea au fost achiziționate de către spital. Am mai primit de la Ministerul Sănătății 14,5 milioane de lei, bani necesari pentru continuarea investițiilor de la spital și în acest an, astfel încât să avansăm lucrările de construcție de la corpul nou, dar și pentru dotări și echipamente necesare pentru derularea actului medical de calitate în cadrul Spitalului de Urgență”, a declarat primarul Tiberiu Iacob – Ridzi.

Amenajarea noii clădiri este întârziată cu doi ani, și asta din cauză că alocațiile bugetare au venit cu mare greutate, iar sumele au fost insuficiente.

Este depășită cu doi ani această perioadă (n.r. de construcție), dar este prelungit contractul pe perioada derulării investiției. Constructorul a lucrat o perioadă pe banii lui, este adevărat, dar își recuperează banii de la minister și din partea noastră de cofinanțare, care este de 10% pe echipament și 5% pe clădiri”, a explicat Tiberiu Iacob – Ridzi.

Carmen COSMAN – PREDA