CEH a mimat interesul pentru serviciul de termoficare din Petroșani. A pus condiții de neacceptat și dincolo de limita legii. Primăria Petroșani a anulat procedura!!

Serviciul de termoficare în sistem centralizat din municipiul Petroșani a rămas neconcesionat. Complexul Energetic Hunedoara pare să fi mimat doar interesul pentru licitația organizată de Primărie, chiar dacă a fost singurul participant. A pus condiții de neacceptat și chiar dincolo de limita legală. Administrația publică locală s-a văzut nevoită să anuleze licitația.

În toamna anului trecut, conducerea Complexului Energetic Hunedoara dădea asigurări că vrea să se implice cu adevărat în problema asigurării termoficării pentru Valea Jiului și spunea că se vor prezenta la licitaţia organizată de municipalitatea din Petroşani pentru delegarea distribuţiei. Asta după ce în trecut nici măcar nu se prezentase la licitație. Numai că și de această dată interesul pare să fi fost doar de fațadă.

”Din păcate, a fost un singur participant, Complexul Energetic Hunedoara, care a depus o ofertă care a fost declarată inacceptabilă și neconformă. Practic, această concesiune a serviciului de termoficare nu se va realiza”, a anunțat primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob Ridzi.

CEH a solicitat constituirea de către municipiul Petroșani a unei garații bancare cu o valoare ințială de 3.071.879,40 lei, la care se adaugă TVA pentru asigurarea cantității de energie solicitate prin contract, de 24.230 Gcal/ an. De asemenea, a solicitat constituirea unei garanții bancare cu o valoare de 4.355.342,50 lei plus TVA, pentru furnizarea agentului termic. Pe de altă parte, CEH a solicitat preluarea de către autoritățile publice locale a magistralei de transport a agentului termic primar în vederea reabilitării acesteia, magistrală care nu este în proprietatea municipiului Petroșani. A mai cerut ca acest contract de concesiune să aibă o durată de 10 ani și a refuzat să-și ajusteze sau modifice tarifele începând cu anul doi de derulare a contractului. A refuzat și solicitarea de ajustare a prețului contractului în cazul în care costurile cresc cu mai mult de 2%. În plus, conform datelor furnizate de Primăria Petroșanni, societatea energetică hunedoreană a refuzat să furnizeze apă caldă de consum și la punctele termice unde există această posibilitate fără intervenții suplimentare.

”În acest moment nu știu ce se va întâmpla cu acest serviciu. Am avut o discuție și cu dl. Prefect și urmează să luăm o decizie. Procedura se poate relua, fără niciun fel de problemă, dar dacă CEH va veni tot așa, cu siguranță nu se va concretiza (…)  Sunt mai multe lucruri pe care le-au cerut și care nu erau conforme cu legea. Garanțiile cerute de ei nu puteam nici să le realizăm, nici nu era legal ca noi să depunem astfel de garanții, pentru că nu noi eram cei care furnizează agentul termic”, a mai spus Tiberiu Iacob – Ridzi.

Edilul din Petroșani spune că oamenii au plătit serviciile furnizate în proporție de circa 95%, rămânând doar acele pierderi tehnologice, care sunt de aproape 40%. Subvenția acordată de Primăria Petroșani pentru această iarnă a fost de 500.000 de lei. Din păcate, nici înfiinarea unei societăți noi, pe ”scheletul” SC Termoficare SA, aflată în faliment, nu este viabilă și ar dura foarte mult până la obținerea tuturor avizelor necesare. În aceste condiții, serviciul de termoficare în sistem centralizat din Petroșani rămâne o mare necunoscută. Abonații sunt sfătuiți să recurgă la sisteme alternative de încălzire.

De precizat că acest contract scos la licitație de municipalitatea din Petroșani a fost estimat la valoarea de 80.124.601,38 lei, din care 38.217.979 lei veniturile totale pentru întreaga perioadă a concesiunii; 31.903.678,38 lei valoarea tuturor bunurilor care sunt puse la dispoziția concesionarului de către entitatea contractantă; iar 10.002.944 lei valoarea investițiilor din Studiul de oportunitate.

Carmen COSMAN – PREDA