Experții DNA au ”vizitat” Sarmizegetusa Regia. Drumul reabilitat de Consiliul Județean Hunedoara se află în cercetarea procurorilor anticorupție

Experții Direcției Naționale Aticorupție  au ”vizitat” miercuri drumul județean care duce la situl UNESCO de la Sarmizegetusa Regia. Un drum reabilitat de Consiliul Județean Hunedoara, în perioada 2015 – 2016, cu fonduri europene, dar care nu a trecut nici măcar ”testul ploilor”. S-a rupt deja de câteva ori, practic la fiecare ploaie mai serioasă, situația stârnind îngrijorare, dar și multe semne de întrebare.

De la modernizarea lui și până acum, drumul s-a rupt deja de cel puțin patru ori, ultima oară chiar la începutul acestei luni, având nevoie de noi lucrări de reparații. De această dată, DJ 705 A Costești-Sarmizegetusa Regia a fost afectat în 4 puncte de apele învolburate.  Dar nu a fost prima dată când forța naturii a distrus lucrarea drumarilor, care trebuie din nou să refacă ceea ce torenții au stricat. Nu spre natură se uită, însă, procurorii DNA, care vor să vadă ce anume este în neregulă cu proiectul investițional ce a vizat 18 kilometri din această arteră rutieră, care a înghițit vreo 9 milioane de euro.

”Drumul spre Sarmizegetusa este într-o continuă lucrare. Astăzi, o mare parte din angajații Consiliului Județean erau acolo fiindcă veneau și cei de la DNA, cu expertiza. În aceleași timp sunt și cei de la Apele Române pentru a vedea exact care este situația cu gabioanele, dar pe noi ne interesează, ca și Consiliu Județean, ca drumul să fie frecventabil. Înainte de a veni la Petroșani, am primit o adresă de la Primăria Beriu, fiindcă mai există unele locații, de la Orăștie până la Samizegetusa, în care drumul trebuie refăcut. Chiar dacă este un proiect depus la Timișoara, încă nu avem finanțarea, mă refer la porțiunea de la km 1 la km 19. Noi trebuie să avem grijă și să îl întreținem. Eu vă promit că acest drum va fi practicabil și urmează cât de curând să fie marcat, pentru ca turiștii să găsească un drum adecvat, pe care să se poată circula. (…) Sunt probleme pe porțiunea de drum care nu este reparată, de la km 1 la km 19. De la 19 la 37+400 este porțiunea reapartă. Și acolo sunt probleme cauzate de viiturile care au fost, atât pe Valea Albă, cât și în aval de Valea Albă, unde Apele Române trebuie să își facă datoria”, a declarat miercuri administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor.

Mai mulți angajați ai Consiliului Județean Hunedoara au dat sau trebuie să dea declarații în dosarul instrumentat de DNA Alba Iulia

”Drumul care a fost făcut de CJ Hunedoara, de la km 17 până la km 37+400, este la DNA. Astăzi experții DNA, împreună cu angajați ai Consiliului Județean, cu experți ai constructorului, sunt la fața locului pentru a vedea exact problemele care fac parte din dosarul penal. Toți angajații care au fost în Unitatea de Implementare a Proiectului sunt în dosarul instrumentat de DNA Alba Iulia”, a recunoscut Costel  Avram.

Şoseaua care face legătura cu Sarmizegetusa Regia a fost dată în folosinţă de Consiliul Judeţean Hunedoara în primăvara anului 2016, fiind construită pe un proiect finanţat din fonduri de la UE, prin Programul Operaţional Regional 2013, valoarea fiind de circa 9 milioane de euro. Numai că drumul de 18 km s-a rupt de cel puțin 4 ori în doar 3 ani. De vină ar fi ploile și alunecările de teren, însă au fost invocate și vicii de execuție. Până acum, administratorul acestui drum, Consiliul Județean Hunedoara, a cheltit câteva milioane de lei pentru repararea căii de acces spre situl UNESCO de la Sarmizegetusa Regia.

Carmen COSMAN – PREDA