De ce nu este reparat drumul de la Barajul Gura Apelor. A cui este responsabilitatea pentru calea de acces afectată de alunecările de teren?!

De circa un an de zile, drumul județean care duce spre Poiana Pelegii din Retezat este închis, după ce  fost afectat de alunecările de teren. Măsura a fost anunțată cu caracter temporar, dar nici acum problema nu s-a rezolvat.

Drumul care pornește de la Barajul Gura Apelor și duce spre Poiana Pelegii rămâne în continuare închis. Măsura a fost motivată în urmă cu un an de faptul că un sector de drum prezintă un risc imens pentru circulația rutieră din cauza alunecărilor de teren. ”Închiderea temporară a circulaţiei rutiere pe acest tronson se impune din cauza fenomenelor de îngheț-dezgheț și a ploilor abundente care au dus la formarea unei ravene (gol) în structura de rezistență a drumului existând pericolul de surpare al acestuia. Măsura închiderii are ca scop prevenirea unor accidente nedorite. În calitate de administratori ai drumului în cauză dorim ca toți cei care utilizează această rută pentru a ajunge cu mașina în Poiana Pelegii (din masivul Retezat) să poată circula în siguranță și să nu le fie pusă viața în pericol. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat iubitorilor de natură și sperăm într-o rezolvare cât mai rapidă a situației”, se arăta într-un comunicat al Consiliului Județean Hunedoara de anul trecut.

De ce nu a fost rezolvată problema în tot acest timp și a cui este respondabilitatea? A Hidroelectrica, spune acum administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, care a precizat că săptămâna viitoare toți factorii responsabili se vor deplasa în acea zonă pentru a vedea la fața locului ce este de făcut.

”Săptămâna trecută, am avut o discuție, la Consiliul Județean, cu cei de la Direcția Silvică. Acolo este un drum județean care duce până în Parcul Național Retezat. Circa 2 km sunt ai Hidroelectrica, iar apoi este al Romsilva. Noi nu putem investi, pentru că cei 2 km sunt ai Hidroelectrica, chiar dacă este încadrat ca drum județean. Cei de la Romsilva au pus o barieră, înainte de porțiunea lor, dar și ei au probleme.  Am discutat cu cei de la Romsilva, care au spus că ar repara drumul pe porțiunea pe care o au în administrare, dar se tem să meargă cu mașinile pentru a  rezolva problema. E periculos, se tem să nu cadă. Nici noi nu putem să dăm drumul la circuație, pentru că este pericol foarte mare. Hidroelectrica nu vrea să facă, Hidroconstrucția spune că nu este al lor, ei au fost doar constructorul… Săptămâna viitoare vom merge acolo să vedem ce se poate face. O să îi invităm și pe reprezentanții Hidroelectrica”, a explicat Costel Avram, menționând că drumul este grav afectat pe porțiunea care este la Hidroelectrica.

Drumul porneşte de pe marginea Barajului Gura Apei, din dreptul unei bariere montate de Administraţia Parcului Naţional Retezat, şi se afundă în inima pădurii, unde se află amenajat un loc de parcare. Artera rutieră este anevoioasă, dar este singura ”poartă” pentru cei mai comozi sau pentru cei care nu au timpul necesar să străbată muntele la pas.

Carmen COSMAN – PREDA