De la capăt. Aproape finalizată, grădinița de la ”I.G. Duca” trebuie modificată! Nu poate obține autorizația ISU

Foto: Gazeta de Dimineata

De atâta vreme se lucrează la grădinița de la Școala I.G.Duca din Petroșani că acum, când este aproape finalizată, trebuie modificată. Proiectul nu mai corespunde noilor normative, iar așa cum se prezintă, grădinița nu poate obține avizul ISU!

De vreo 12 ani se lucrează la construcția grădiniței de la Școala I.G. Duca din Petroșani. Acum implementarea proiectului este pe finalizare. Dar constructorii o iau de la capăt. Și asta pentru că trebuie făcute niște modificări substanțiale, pentru ca pompierii să poată acorda avizul de funcționare. Primăria nu are banii necesari efectuării modificărilor.

”Din punct de vedere fizic, grădinița va fi gata până la finele verii, dar din punct de vedere tehnic avem o problemă cu autorizarea din punctul de vedere al pompierilor. Au apărut între timp alte norme. Se pare că în acest caz va trebui să facem unele modificări înainte de a fi făcută recepția finală. Din punct de vedere al construcției,  95% e gata, dar problema mare e cea de care v-am spus. (…) Va trebui să schimbăm aproape jumătate din acoperiș și să punem acolo un alt material, ignifug – și așa mai departe. Plus niște circuite interioare ce trebuie făcute obligatoriu, asta însemnând tot felul de lucrări și de modificări. O să primim toate lucrurile care ar trebui modificate, ceea ce înseamnă cheltuieli suplimentare”, a declarat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

La această grădiniţă s-a lucrat aproape 12 ani. Au existat trei licitaţii până acum, cu trei constructori diferiţi.  Inițial, lucrarea a fost executată de SC Simar SRL, care a câştigat licitaţia organizată în anul 2007. Valoarea de adjudecare a fost de circa 1,5 milioane de lei, iar grădiniţa trebuia finalizată după 14 luni de la demararea construcţiei, respectiv 30.12.2008. În realitate lucrurile au stat cu totul diferit. Constructorul a încasat aproximativ 1,2 milioane de lei, dar calcula că ar mai fi nevoie de încă 1,6 milioane de lei pentru ca imobilul să fie predat la cheie. Cum aceşti bani nu au mai venit, grădiniţa a rămas nefinalizată.

Ulterior, după o nouă licitație, lucrarea a ajuns la firma Max Asalt, dar după numai o lună lucrările au fost din nou stopate, după ce firma a intrat în faliment. În această perioadă în care a fost sub contract, societatea în cauză a efectuat lucrări de numai 10 la sută din restul de execuție.

La finele lunii noiembrie 2017, Primăria Petroșani a atribuit către societatea BRT Trust SRL contractul care vizează finalizarea lucrãrilor la grãdinita IG Duca, asta după ce s-a s-a actualizat și deviziul general.

Carmen COSMAN – PREDA