Județul Hunedoara, sub cod galben de vreme rea

Ministerului Afacerilor Interne a anunțat că a intrat în vigoare o atenţionare de COD GALBEN, valabilă până mâine dimineaţa, la ora 6.00, care vizează cantităţi de apă însemnate şi manifestări de instabilitate accentuată pentru mai multe județe, inclusiv zona de munte a județului Hunedoara.

Meteorologii au anunţat în această dimineaţă şi prelungirea până duminică 19 mai, ora 10, a informării meteorologice care vizează manifestări de instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a ţării, iar local şi temporar averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină.

Potrivit MAI, reprezentanţii autorităţilor locale şi angajaţii MAI vor monitoriza situaţia din teren în vederea intervenţiei prompte în orice situaţie care ar putea pune în pericol populaţia. În continuare vor fi supravegheate cursurile râurilor unde există risc de inundaţii şi, dacă se impune, vor fi evacuate preventiv persoanele ale căror locuinţe se află în zonele inundabile.

”Recomandăm cetăţenilor să urmărească cu atenţie anunţurile autorităţilor şi să respecte indicaţiile acestora, astfel încât să fie evitate situaţiile de risc. Şi conducătorilor auto le recomandăm să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenţionează să plece la drum. În cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetăţeni să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora. Persoanele din zonele vizate de avertizări trebuie să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi a rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale.
În situaţia manifestării vântului puternic, recomandăm populaţiei să rămână în spaţii închise care asigură protecţia şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi”, au precizat oficialii MAI.

Carmen COSMAN – PREDA