10 ani de înfrățire româno – maghiară, la Lupeni

Au trecut 10 ani de când municipiul Lupeni s-a înfrățit cu orașul Kecel din Ungaria, iar momentul a fost marcat într-un cadru festiv, la sediul administrației publice din Lupeni.

Municipiul Lupeni a fost, la sfârșitul acestei săptămâni, gazda unei delegații maghiare din cu orașul Kecel, condusă de primar Haszilló Ferenc. Oficialii celor două administrații publice locale au marcat împlinirea a 10 ani de la semnarea documentului care a consfințit înfrățirea celor două localități, respectiv 10 ani de colaborări fructuoase, de o parte și de alta.

Începând cu data de 16 aprilie 2009, conform HCL 25/2009, Consiliul Local al Municipiului Lupeni este înfrățit cu Consiliul Local al Orașului Kecel din Republica Ungaria. Documentul a fost semnat, acum 10 ani, în staţiunea Straja,  în prezenţa mai multor primari din Valea Jiului, care au dorit să le fie alături celor două administrații publice. Atunci, partea maghiară a fost reprezentată de primarul localităţii Kecel, precum și de consilierii locali ai acestui oraş.

Aleșii locali din Kecel au fost primii care au semnat documentul, la acea vreme, iar mai apoi, primarul Lupeniului, Cornel Resmeriță, și omologul său maghiar și-au pus semnăturile pe documentul de înfrățire.

Kecel este un oraș în districtul Kiskőrös, județul Bács-Kiskun, Ungaria, având o populație de 8.832 de locuitori , conform recensământului din 2011.

De la semnarea protocolului de colaborare, au fost efectuate, de-a lungul vremii, mai multe vizite de ambele părți, au avut loc schimburi de experiențe între elevi lupeneni și cei de la Kecel, pe diferite programe și  proiecte, dar, totoddată, s-au desfășurat activități comune diverse, inclusive economice, la care au participat membrii din cele două comunități înfrățite.

Carmen COSMAN – PREDA