Lucrări din fonduri proprii demarate de Apa Serv în toată Valea Jiului

Odată cu aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al operatorului de apă și canalizare din Valea Jiului, Apa Serv Valea Jiului SA, au demarat și lucrările curente, efectuate din surse financiare proprii.

 

Toate localitățile Văii Jiului sunt incluse în aceste programe, asta pe lângă proiectele mari derulate cu fonduri europene. Unele dintre aceste programe investiționale se derulează și cu ajutorul primăriilor, a precizat directorul general al Apa Serv Valea Jiului SA, Cristian Ionică.

Petrila și Petroșani – continuă proiectele începute anul trecut

”Ne mobilizăm pe orașul Petrila, pe alimentarea cu apă și  canalizare în zona industrială.  Este o lucrare începută anul trecut dar, datorită vremii, am întrerupt lucrările, dar acum le vom relua, ca să finalizăm acest proiect. Totodată, avem un program în pregătire: Reabilitare rezervor de apă 2X1500mc.

Pe Petroșani s-a început de anul trecut amenajarea unor zone cu potențial inundabil, adică apa meteo să fie dirijată în emisar. Vom lucra pe zona de rețele pluviale. Numai bine ne ajută și vremea, adică ploaia ne arată care este eficiența lucrărilor care s-au executat în toamnă, ce mai trebuie să facem, să ne mobilizăm în zonele care au fost colmatate, zonele care nu preiau toată apa pluvială când sut ploi torențiale. La fel, avem lucrări în partea de nord a orașului. Facem descărcări în zona Insemex, ca toată apa de pe strada Maleia să ajungă în pârâu, plus reconfigurăm niște rețele de apă pluvială, ca să nu mai avem zone inundabile nici în partea de Nord”, a declarat Cristian Ionică.

Dallas – cartierul unde se reconfigurează rețelele

Nici Aninoasa nu a fost omisă din planurile de lucrări ale Apa Serv, iar la Vulcan vizat a fost cu precădere cartierul Dallas, unde sunt reconfigurate rețelele.

Pe Aninoasa este o lucrare începută deja de o săptămână, alimentare cu apă și canalizare în zona fostei mine. Schimbăm rețeaua veche pentru o parte din locatari.

La Vulcan avem o lucrare în Dallas. De circa un an de zile am început să reconfigurăm instalația de alimentare cu apă. Mai avem 4 scări de bloc  și putem spune că tot ce înseamnă alimentare cu apă este reconfigurat, este nou. Asta ne ajută și să delimităm bunii platici de rău platnici. De asemenea, la întâlnirea cu rerezentanții Primăriei Vulcan au fost niște sesizări legate de rețelele de canalizare, atât menajeră, cât și pluvială, din zonă. Facem acum o evaluare să vedem dacă este chiar o problemă tehnică sau este o problemă de exploatare a acestor rețele”, a explicat directorul general al Apa Serv Valea Jiului SA.

Lucrări în Lupeni și Uricani

Nici cele mai vestice localități ale Văii Jiului, Lupeni și Uricani, nu au fost uitate. Sunt lucrări importante care se derulează în aceste zone.

”Pe partea de Lupeni avem două obiective, care se vor întinde pe parcursul verii. Unul dintre acestea este alimenarea cu apă în zona agrement plecare telegondolă Straja, pentru că este o zonă deficitară în alimentarea cu apă potabilă. Vom trage o aducțiune nouă să alimentăm rezervoarele de 2X2000 și, de aici, o să fie apă potabilă pe zona plecare telegondolă. Mai există o zonă unde intervenim noi, respectiv pe strada Brazilor și zona Sohodol – Roșia. Acolo este o sursă de apă nepotabilă. Sunt persoane care au și apă potabilă și apă nepotabilă, adică apa nu e tratată. Vrem să separăm rețelele, astfel încât acea apă care nu este tratată să nu ajungă în rețelele noastre. Este o lucrare care necesită multe investigații în teren, ca să nu existe posibilitatea ca apa netratată să intre în rețeaua de apă potabilă.

Pe Uricani începem lucrarea de reabilitare canalizare pe strada Progresului, Bl. 18A”, a declarat sursa ciată anterior.

Bugetul Apa Serv a fost aprobat abia de curând, iar din acest motiv până acum nu au putut fi demarate lucrări mai de mare anvergură.

”Până acum am funcționat cumva la limită, neavând buget. Am făcut doar lucrările strict necesare. Asta ne-am propus de acum încolo să facem, pe lângă activitatea zilnică de asigurare atât a serviciului de apă potabilă, cât și canalizare”, a conchis directorul general al Apa Serv Valea Jiului SA, Cristian Ionică.

Carmen COSMAN – PREDA