Firmele care au câștigat contracte de lucrări cu Apa Serv au solicitat majorări de preț după creșterea salariului minim în construcții. Solicitările sunt în analiză

Așa cum se întâmplă cam peste tot în țară, după creșterea prin lege a salariului minim în domeniul construcțiilor, și Apa Serv Valea Jiului SA s-a confruntat cu solicitări privind majorarea prețului, din partea partenerilor comerciali care au câștgat licitațiile .

O solicitare întemeiată, cred oficialii Apa Serv, pe faptul că, la momentul la care s-au prezentat la licitație firmele respective și-au făcut calculele pe niște salarii, iar acum se lucrează cu alte salarii, mai mari. Totul a pornit după ce Guvernul a dat o hotărâre prin care în construcții salariul minim garantat este de 3.000 de lei. Numai că sunt contracte derulate cu fonduri europene, cum sunt cele de la Apa Serv Valea Jiului SA de exemplu, încheiate înainte de apariția acestei legi, iar acum unii constructori ar vrea o mărire de tarife pentru a acoperi diferența salarială. Tote solicitările sunt acum analizate, iar directorul operatorului de apă și apă uzată din Valea Jiului, Cristian Ionică, spune că, probabil se va găsi cadrul legal de rezolvare a acestei probleme,

”Sunt în analiză (n.r. solicitările) și probabil se va găsi un cadru legal să se reglementeze pentru că, normal, constructorul când a venit și-a făcut calculul cu niște salarii, iar acum se lucrează cu alte salarii. Cu siguranță că pentru viitor, constructorii fiind la început  – nu au mai mult de 4-5 luni de când au început contractele, care au o valabilitate de 21de luni, 36 de luni –se va găsi cadrul legal ca să fie mulțumit și constructorul, dar și noi, Apa Serv. Dacă se găsește sursa de bani se încheie acest lanț. Încă nu e un cadru legal foarte clar”,a  declarat Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

Pe lângă obligația referitoare la salariul minim de 3.000 de lei, firmele din construcții au primit și o serie de facilități fiscale, dar chiar și așa nu puține sunt societățile, la nivel national vorbind, care cred că valoarea contractelor deja încheiate trebuie majorată pentru a putea suporta salariul minim garantat așa cum a fost stipulat în lege.

Carmen COSMAN – PREDA