Pericol. Cer sprijinul Primului Ministru pentru a salva Termocentralele Paroșeni și Mintia!

Sindicatul ”Muntele” speră să găsească sprijin la Primul Ministru pentru a salva Termocentrala Paroșeni, care la această oră este una dintre cele mai performante din România. Poate ajunge, din păcate, oricând la o firmă private dacă Ministerul Finanțelor nu schimbă modul de abordare a problemei legislative. Și pentru Mintia se fac demersuri, pentru a putea fi preluată și nu doar concesionată de Consiliul Județean Hunedoara.

De mai mult timp se vorbește în spațiul public despre faptul că pe Termocentrala Paroșeni ar fi pus ochii unii oameni de afaceri, iar ordonanța care vizează darea în plată a activelor viabile, cel puțin forma în care se prezintă astăzi, lasă loc la prea multe interpretări și temeri. Condițiile diferă de ceea ce s-a discutat cu sindicatele, nu cu mult timp în urmă, chiar în Valea Jiului, de către delegația guvernamentală condusă de Primul Ministru, iar Sindicatul Muntele așteaptă acum clarificări.

”Ordonanța diferă puțin față de ceea ce am sabilit în discuțiile cu doamna Premier, în promisiunile care s-au făcut în Valea Jiului, iar diferențele vin din abordarea Ministerului Finanțelor. Noi am fost destul de deranjați că Ministerul Energiei nu ne-a informat de aceste modificări. Noi am aflat despre ele în urma declarațiilor date de ministrul Finanțelor. Aceste modificări se referă la acea nuanță prin care activele ce vor fi date în plată și care vor ajunge la ANAF pot fi administrate sau concesionate, lucru care poate să ducă la anumite aspect care pe noi ne deranjează. De exemplu, Mintia poate să ajungă doar în concesiune la Consiliul Județean și nu ca acesta să devină proprietar, lucru care grevează anumite aspect în  activitate, iar la noi putem avea surpriza să nu putem constitui acest Complex Energetic Valea Jiului așa cum ne dorim noi”, a declarat Președintele Sindicatului ”Muntele”, Darius Cîmpean.

Și, din păcate, acesta nu este singurul risc. În discuțiile purtate la București, sindicatelor li s-a spus clar acest lucru.

”Dacă normele de aplicare a acestei ordnanțe nu vor fi extrem de clare, lucru pe care vrem noi să îl clarificăm în întâlnirea cu doamna Premier, ni s-a spus că există orice risc. Există riscul administrării de către o firmă privată. Noi am pus niște întrebări acolo. Ne putem trezi cu o firmă care să vină să spună că sunt prea mulți angajați, de exemplu, la Termocentrala Paroșeni și să fie dați afară… În momentul de față, în mod clar, Paroșeniul este una dintre cele mai interesante terocentrale din România. De aceea noi vom milita și vom face toate eforturile ca acest Complex Energetic Valea Jiului să includă Termocentrala Paroșeni”, a mai spus Darius Cîmpean.

Sindicatele cer ca problema să fie tratată cu maxima atenție și speră că întâlnirea pe care o vor avea cu primul ministru, ce va avea loc în câteva zile, va clarifica aceste aspect.

Carmen COSMAN – PREDA