Serviciul de colectare a deșeurilor nu funcționează cum trebuie. Consiliul Județean începe o amplă analiză

Lucrurile nu merg așa cum trebuie în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor. Consiliul Județean Hunedoara va demara o amplă analiză, împreună cu oficialii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri, care gestionează această activitate.

Indicatorii nu au fost atinși și, la cum merg lucrurile, sunt slabe șansele ca aceștia să intre prea curând pe un făgaș normal. Tocmai acesta este motivul penntru care administrația publică județeană vrea să analizeze situația pentru a vedea ce se poate face pe viitor.

Nu funcționează cum ne-am fi dorit, nu funcționează cum ar trebui să funcționeze. Ieri am avut o discuție cu directorul de la ADI Deșeuri și săptămâna viitoare vom face o analiză inclusiv a indicatorilor. Anul acesta, undeva la 20%, la fracție uscată, ar trebui să colectăm selectiv. Din păcate, cu tot ce am face noi, nu ajungem la acești indicatori dar, pentru a vedea exact situația trebuie să vedem unde am ajuns în primul trimestru. Din hârtiile pe care le-am studiat, suntem undeva la 2% pe primul trimestru. Mai sunt trei trimestre și e greu de spus că vom atinge acești indicatori. Vom face o analiză foarte minuțioasă. Cred că acum lipsește voința, atât la populație, dar și la operator”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Între timp s-a rezolvat problema tarifului diferențiat pentru populația care trăiește în oraș și cei din satele aparținătoare.

”Același tarif era și la cei din oraș și la cei din satele aparținătoare. ADI a dat regulamentul spre aprobare cu diferențierea tarifelor. Despre acest subiect a fost o discuție foarte amplă la Brad, care are foarte multe sate aparținătoare. Toți cei din satele aparținătoare plăteau același tarif ca și cei care stau la oraș. S-a făcut acum corelarea și cred că lucrurile vor intra pe făgașul normal. Și în Valea Jiului se va întâmpla acest lucru”, a mai spus Costel Avram.

Sistemul integrat de colectare a deșeurilor din județul Hunedoara presupune și o componentă care încă nu a fost implementată la parametrii optimi, respectiv colectarea selectivă a gunoiului.

Carmen COSMAN – PREDA