De ce ajunge apa de ploaie în canalizarea de ape menajere. Unde sunt disfuncționalitățile

Foto: Arhiva

Apa de pe străzi nu are unde să se scurgă, iar primăriile de multe ori nu se gândesc ce se va întâmpla când plouă atunci când trec la asfaltarea străzilor. O spun cei de la Apa Serv Valea Jiului SA, care au constatat nu o data că la programele de reabilitare a străzilor nu sunt gândite și guri de scurgere a apelor pluviale sau rigole cu adevărat funcționale.

Astfel de probleme sunt în toată Valea Jiului, iar cei de la Apa Serv Valea Jiului încearcă să le remedeieze, pe cât posibil. Uneori este târziu să se intervină și asta petru că programele care vizează drumurile sunt finalizate, dar edilii par să fi înțeles în ultima perioadă imporanța conlucrării cu operatorul de apă din Valea Jiului. Un astfel de exemplu este la Lupeni, spune directorul tehnic al Apa Serv, Florin Donisă.

”La Lupeni chiar săptămâna trecută am discutat cu dl. primar pentru găsirea unor soluții pe strada Viitorului, în zona CAP. Acolo, când plouă toată strada o vedem inundată. Sunt proiecte care reabilitează străzile și chiar dl. primar s-a  gândit că, după asfaltarea străzii, ce se va întâmpla cu apa de pe stradă. (…) Am văzut că se desfășoară lucrări ample de reabilitare a drumurilor. Am discutat cu dl. primar pentru a găsi soluții ca, acolo unde băltește apa, unde nu se scurge corespunzător, să fie și acolo așa cum trebuie. Sunt destule exemple foste străzi de macadam, unde apa se infiltra în pământ, iar acum sunt asfaltate, dar când plouă toată apa curge pe străzi. Sunt orașe unde s-a asfaltat și canalizarea de pe stradă nu s-a prevăzut.  S-au prevăzut rigole, dar la capătul străzii rigola se termină. Ajunge pe alta stradă și la final ajunge tot în canalizarea menajeră. Nu e normal. Noi am atras de multe ori atenția când a văzut astfel de lucrări, dar uneori este târziu, proiectul este gata”, a explicat Florin Donisă.

În mod firesc, ar trebui să existe o rețea de ape pluviale, care să preia apa de ploaie, dar în realitate de multe ori această apă ajunge tot în canalizarea de ape menajere  și o colmatează sau o supraîncarcă.

”Unde sunt grătare există rețea de canalizare pluvială, pentru a prelua apele meteorice. Într-un procent destul de mare, ele se duc la emisar. Dar sunt și situații în care, de-a lungul timpului, din cauza unor disfuncționalități, în care merge apa dintr-una în ala. De exemplu, am făcut o verificare în zona centrală din Petroșani, sensul giratoriu din Piața Victoriei, până în zona DN66, la Parchet și mai jos, unde vedem că se adună apă. Am găsit un pluvial imens, care descarcă în Maleia, în zona barierei. Am mers pe acest canal, l-am curățat, l-am verficat și am constatat că la acest canal imens sunt legate doar câteva grătare. Puține. Deci un canal care duce. Am făcut deja un program ca să găsim posibilitatea descărcării și punctelor unde se formează băltoace. Să  evităm lucrurile acestea neplăcute, pe acest colector care merge, așa cum a fost el gândit în urmă cu zeci de ani, la Maleia, să creăm noi guri de scurgere la acest colector”, a mai spus directorul tehnic al Apa Serv Valea Jiului SA.

Carmen COSMAN – PREDA