Închiderea rapidă a minelor Lupeni și Lonea este imposibilă tehnic. Institutul polonez: Nimeni nu își poate asuma regresivitatea activității la cele două mine altfel decât spune studiul

Foto: Arhiva

În momentul în care a aderat la Uniunea europeană, România a acceptat tacit și politica de decarbonificare a energiei pe bază de cărbune, spune președintele Sindicatului Muntele, Darius Cîmpean. Restrângerea activității extarctive nu se poate face, însă, cu hei – rup-ul, pentru că implică riscuri imense.

În Valea Jiului mai sunt patru mine active, Lonea, Livezeni, Vulcan și Lupeni. Două dintre ele, respectiv Lonea și Lupeni, sunt pe program de închidere, însă viața lor economică a fost deja prelungită. O închidere imediată este imposibilă din punct de vedere tehnic fără riscuri imense. România se aliniază la normele impuse de UE, dar se încearcă în același timp menținerea cât mai mult timp posibil a activității miniere din Valea Jiului din varii motive.

”Nu trebuie să negăm politica de decarbonificare a energiei pe bază de cărbune pe care o duce UE. Această politică a fost acceptată tacit în momentul intrării noastre în Uniunea Europeană. Activitatea care se desfășoară astăzi în Valea Jiului implică  patru mine. Două  sunt pe activitate regresivă, Lupeniul și Lonea, dar fără să fie oprite. După vechiul program, ele ar fi trebuit să fie oprite anul trecut, în decembrie. Celelalte două considerate viabile trebuie să poată să funcționeze în mod normal, pentru a furniza cărbunele necesar termocentralelor Paroșeni și Mintia, atât cât va avea nevoie Mintia în perioada următoare, pentru a putea produce energie și a  o vinde în Sistemul Energetic Național. Pentru noi este foarte important să menținem acest nivel de funcționare în următorii ani”, a declarat președintele Sindicatului Muntele, Darius Cîmpean.

Discuții se poartă și la Bruxelles pe tema închiderii minelor Lupeni și Lonea, unde speră să se obțină o derogare oficială de la programul stabilit inițial.

”După întâlnirea care a avut loc acum 3 săptămâni la Bruxelles pe problema celor două exploatări miniere a venit un set de întrebări care trebuie să lămurească anumite aspecte. Însă, la acea întâlnire, institutul polonez care a făcut acest studiu a fost foarte ferm pe poziție și a spus ca și concluzie că nimeni nu își poate asuma regresivitatea activității la cele două mine altfel decât spune studiul. Acolo au fost prezenți specialiști care nu pot fi contestați, nici măcar de Comisia Europeană, și iată că drumul celor două mine nu este cel care era previzionat acum doi ani, respectiv închiderea lor rapidă, pentru că tehnic aceste soluții nu erau viabile și implicau o mare responsabilitate pentru cei care ar fi recus la ele în forma veche”, a explicat sursa citată anterior.

Minele Lonea și Lupeni fac obiectul unui Plan de Închidere a Activității (PIA), elaborat pentru accesarea ajutorului de stat necesar facilitării închiderii minelor necompetitive, conform Deciziei CE 787/2010. Conform PIA, activitatea de închidere trebuie să se desfășoare în paralel cu cea de extracție, avându-se în vedere ”criterii de siguranță și de protecție a mediului”. În plus, pentru cele două capacități extractive sunt în  curs de aplicare și evaluare unele măsuri de siguranță, bazate pe studii tehnice și pe recomandările studiului realizat de polonezii de la GIG.  Studiul făcut de polonezii de la GIG vorbește despre necesitatea epuizării rezervei deschise, astfel încât minele să nu se transforme în bombe cu ceas, din cauza huilei rămase neexploatate. Analiza conduce la o concluzie îngrijorătoare și confirmă în totalitate concluziile anterioare ale INSEMEX, care a făcut un studiu similar, dar CE a dorit un expert independent.  Practic, riscul legat de acumulările de gaz metan, de fenomenele de autoaprindere, de acumulările de apă, se situează în zona de alertă cu un grad ridicat de pericol. Actualul program de închidere ar trebuie reconsiderat de urgență, spun experții din Polonia.

Carmen COSMAN – PREDA