Stagiu de cotizare redus cu 5 ani pentru minerii de la exploatările aflate pe program de închidere! O lege inițiată de senatorul Cristian Resmeriță, adoptată cu unanimitate de voturi

Minerii de la unitățile extractive care se închid în baza programelor convenite cu UE vor putea ieși la pensie dacă au 45 de ani și un stagiu de cotizare de 15 ani, nu 20 cum s-a prevăzut până acum. Este un proiect legislativ inițiat de senatorul Cristian Resmeriță și adoptat miercuri de Camera Deputaților, care este camera decizonală, cu unanimitate de voturi. Imediat cum se va publica în Monitorul Oficial legea devine aplicabilă.

Sunt vești bune pentru angajații Complexului Energetic Hunedoara, de la minele Lupeni și Lonea, aflate pe program de închidere, dar și pentru cei de la Societatea Națională de Închideri de Mine Valea Jiului. Mulți riscau să rămână pe drumuri, pentru că nu se puteau pensiona, neavând un stagiu total de cotizare de minimum 20 de ani, așa cum prevedea legea pensiilor până acum. Iar această lege vine chiar în ajutorul lor.

 

”Activitatea minieră a fost reglementată de zeci de ani, prin niște legi foarte simple și foarte clare. Principala reglementare prin care cei care lucrează în minerit au fost ajutați este legată de momentul și condițiile ieșirii la pensie. Încă din epoca regimului communist,  minerii au beneficiat de condiții speciale de ieșire la pensie și au trebuit întotdeauna să cumuleze două codiții: vârsta minimă de 45 de ani și stagiul minim de cotizare 20 de ani. Adică 20 de ani perioadă minimă în care să lucreze în exploatările miniere. Ieri mi-a ieșit o chestiune foarte – foarte importantă, care schimbă absolut totul. Este o lege pe care am inițiat-o. Am avut sprijinul colegilor deputați și senatori PSD din județul Hunedoara, o lege prin care am dorit să ajutăm oamenii, pentru că în momentul de față se discută foarte mult de închiderea exploatărilor miniere și chiar de terminarea activității miniere în întregime a statului în Valea Jiului. (…) Ieri, în Camera Deputaților a fost votată, ca și cameră decizională, următoarea modificare la Legea Pensiilor: se scade stagiul de cotizare de la 20 de ani, la 15 ani pentru cei care lucrează în exploatările miniere care se închid conform înțelegerilor cu Comunitatea Europeană. A fost votată în unanimitate, am discutat cu toate grupurile parlamentare și doresc să le mulțumesc pentru că au dat acest vot la o inițiativă legislativă a mea. Din momentul în care legea se publică în Monitorul Oficial, toți angajații vor putea să iasă la pensie beneficiind de pensie normală,  adică fără niciun fel de penalizare, cumulând tot două condiții: 45 de ani vârstă minimă și 15 ani stagiu de cotizare complet. Este o chestiune care se modifică după zeci de ani. (…) A fost o chestiune foarte – foarte grea, s-a opus  multă lume, inclusiv punctul de vedere al Guvernului a fost negativ și nu vă ascund acest lucru”, a declarat senatorul PSD Cristian Resmeriță într-o conferință de presă.

Deși initial s-a dorit extinderea prevederilor acestei legi și pentru cei care au părăsit deja sistemul prin programe de concedieri colective și nu se pot pensiona, acest lucru nu s-a putut, pentru că astfel de norme legale nu pot retroactiva. În schimb, pot beneficia de ea și angajații de la  Vulcan și Livezeni, deși minele lor nu se închid. Cristian Resmeriță a epxlicat că se pot transfera la Lupeni și Lonea și să beneficieze fără probleme de reducerea legală a stagiului de cotizare.

Proiectul de lege adoptat ieri în Camera Deputaților a trecut favorabil și de Senat, în ședința din data de 4 martie.

Carmen COSMAN – PREDA