Străzile riscă să se umple din nou de câini fără stăpân. Consiliul Județean Hunedoara caută soluția pentru a reintra în schema gestionării serviciului de ecarisaj

Riscăm să ne întoarcem la momentul 2012, când străzile județului erau pline de câini fără stăpân. Curtea de Conturi a scos Consiliul Județean Hunedoara din ecuația gestionării serviciului de ecarsaj, dar fără sprijinul financiar al acestora, primăriile nu pot susține activitatea.

Consiliul Județean Hunedoara caută acum  soluții legale pentru a putea intra din nou în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Serviciul județean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân”.

”La ora aceasta Consiliul Județean are, din nou, controlul obișnuit al Curții de Conturi. Președintele CJ Hunedoara a avut o discuție cu oficialii Curții de Conturi legat de această problemă. Se analizează modalitatea de revenire a Consiliului Județean într-o asociere cu fiecare primărie în parte. Această asciație fără Consiliul Județean nu poate exista. CJ Hunedoara este de bună credință, având în vedere că la bugetul de anul acesta chiar a aprobat bani pentru acest serviciu. Am venit cu 3,2 milioane de lei. Trebuie să vedem exact forma legală. Până acum, după controlul făcut de Curtea de Conturi nu s-a stabilit niciun prejudiciu, dar ni s-a spus să stopăm colaborarea. Am făcut-o printr-o hotărâre a CJ Hunedoara, dar trebuie să găsim soluția. La această oră juriștii caută soluții împreună cu cei de la Curtea de Conturi, astfel încât această asociație să funcționeze, fiindcă deja au început să apară câinii pe străzi și numai pentru faptul că se știe că acum nu mai vin hingherii. Hingherii nu mai lucrează acum la turație maxima”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Practic, spune oficialul CJ Hunedoara, în legislație se spune că se pot asocia pentru a rezolva problema câinilor fără stăpân, unitățile administrativ – teritoriale și Primăria Municipiului București, nu și Consiliile Județene.

”Este clar că această asociere nu poate funcționa fără sprijinul Consiliului Județean Hunedoara. Ieșirea CJ face ca această asociație să nu funcționeze și să ne trezim cu situația din 2012”, a subliniat Costel Avram.

Activitatea de ecarisaj în judeţul Hunedoara a fost gestionată de Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor Fără Stăpân (SJOAFS), o asociaţie de dezvoltare intercomunitară înfiinţată în urma asocierii Judeţului Hunedoara prin Consiliul Judeţean Hunedoara cu localităţile din judeţ. Numai că, CJ Hunedoara a fost nevoit să se retragă din asociere. Nu mai poate finanța  activitatea Serviciului Judetean pentru Ocrotirea Animalelor fãrã Stăpân, dar nici primãriile singure, fără ajutorul admisitrației publice județene nu pot asigura banii necesari.

Carmen COSMAN – PREDA